Wallenbergare är en riktig klassiker bland den svenska husmanskosten.
Här visar Leif Mannerström och hans kompanjon Gunnar Forsell hur man lagar den helt underbara rätten på det gamla goda viset.
Om jag går på restaurang och de har Wallenbergare på menyn så är det nästan alltid det som jag väljer.
Wallenbergare är verkligen en alldeles underbar maträtt som passar perfekt vilken säsong på året som helst. De läckra kalvfärsbiffarna med tillbehören får det alltid att dansa i gommen.
Att ställa sig och göra egna Wallenbergare kanske känns som en utmaning, men det behöver inte vara särskilt svårt!
Leif Mannerström och hans vän Gunnar Forsell visar i en video på Youtube precis hur man gör.
De använder sig av ett gammalt traditionellt recept som användes på Tore Wretmans berömda restaurang Riche i Stockholm. Det är med andra ord så här man ska göra Wallenbergare på riktigt!
Wallenbergare
Ingredienser:
- 600 gram kalvfärs av bästa kvalité
- Salt och vitpeppar
- 5 äggulor
- Muskotnöt
- 4 nejlikor
- 4 kryddpepparkorn
- 6 dl vispgrädde
- Ströbröd
- Smör till stekning
Tillbehör:
- Gröna ärtor
- Gul lök
- Brynt smör
- Pressad potatis eller potatispuré
Så gör du:
- Mal kalvfilé eller köp färdigmalen av bästa kvalité.
- Blanda färsen i en bunke som får stå i is. Rör i salt, vispgrädde och äggulor.
- Blanda kryddblandningen ”Epiche Riche”, vilket består av 50% rostad vitpeppar, muskotnöt, kryddpepparkorn och nejlikor. Mal kryddorna och tillsätt i färsen.
- Forma Wallenbergarna till biffar och stör dem med ströbröd.
- Stek Wallenbergarna i rikligt med smör.
- Servera med ärtor, brynt lök och potatispuré. Man kan även servera med lingon och inlagd gurka.
I spelaren nedan kan du se exakt hur Mannerström och Forsell lagar till sina Wallenbergare:
Vilket klockrent recept! Nu vet jag precis vad jag ska laga till helgen!
Dela gärna det här receptet så att fler får lära sig hur man bäst gör Wallenbergare!