Många svenskar älskar en riktigt rinnig och chokladig kladdkaka. Här bjuder Fredrik Nylén, känd från ”Hela Sverige bakar”, på en härlig twist.
Kladdkakekakor, i perfekt storlek. I och för sig lär man inte nöja sig med att bara ta en kaka. De är så himla goda!
Se exakt hur du går tillväga i klippet här nere.
Fredrik Nylén blev ett känt ansikte efter sin medverkan i TV4-programmet ”Hela Sverige bakar”, där han kom tvåa 2013.
Sedan dess har hans recept synts på Aftonbladet, i SVT och på sin blogg och på Youtube. Det här smarriga bakverket som du förhoppningsvis är sugen på att baka kommer från hans egen Youtube-kanal ”Fredriks Fika”.
– I dag blir det en stor favorit. Kladdkakekakor. De här är ljuvligt mustiga och kladdiga. Godaste kakan någonsin, säger han i klippet.
Han börjar med att väga alla ingredienser. Det är av yttersta vikt, för då blir resultatet detsamma varje gång. Fredrik säger att folk som ibland har problem att få till dessa kakor är för slarviga med de exakta måtten.
Är de för små blir de torra
Han smälter smör och sedan tillsätter han chokladen i smöret, så att den också smälter. Själv använder han 55-procentiga mörka chokladknappar. Sedan tillsätter fikakungen strösocker och ägg i blandningen.
Fredrik mixar alla de torra ingredienserna: vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. När det är klart blandas allting till en brun smet.
– Nu är kladdkakedegsmeten klar. Som ni ser, den är ganska lös. Så nu ställer vi den här i kylen 15-30 minuter, tills det går att forma kulor med handen utan att det klibbar, säger han.
När smeten inte längre fastnar när man doppar ner ett finger i bunken kan man börja rulla små bollar av smeten. Då lägger han dem på en plåt med bakplåtspapper.
– Man vill att den ska vara kladdig i mitten. Gör man dem för små bakas de igenom och blir torra, varnar han.
Man måste ge dem lite utrymme mellan varandra på plåten, eftersom de sjunker ut lite. Sen är det skjuts in i ugnen som gäller, 8-12 minuter beroende på hur kladdiga du vill ha dem.
– Jag har över kakorna direkt på ett galler för att de inte ska efterbakas på plåten så mycket, så man får ha kvar det kladdiga inuti, säger han.
När de väl svalnat är det fritt fram att smaka! Du kommer ha svårt att hålla dig till bara en kaka, jag lovar dig det.
Ingredienser du behöver (15-20 kakor):
50 g smör
150 g mjölkchoklad eller mörk choklad
180 g (2 dl) strösocker
2 ägg
150 g (2,5 dl) vetemjöl
20 g (0,5 dl) kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret. Hacka chokladen och smält den i smöret.
3. Rör samman strösocker och ägg, rör ner den smälta chokladen.
4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ner i smeten och blada väl. Ställ smeten i kylen 15-30 minuter för att den ska sätta sig.
5. Forma små bollar och lägg glest på en plåt med bakplåtspapper.
6. Baka mitt i ugnen 8-12 minuter tills de fått fin färg. 8 minuter = riktigt kladdigt, 12 minuter segmjuka kakor.
Jösses, vilket bakverk! Jag vill äta Fredriks kakor NU, NU, NU!