Jag kan garantera att de flesta av er har ätit den här klassiska 70-talsrätten. Ofta är den förknippad med just nyårsafton, eftersom det är en ganska festlig förrätt. Nu ska jag visa er hur enkelt ni får ihop en elegant, god och fräsch räkcocktail lagom till nyår.
Nu i mellandagarna har man precis smält all den julmat man slängt i sig under dagarna runt julafton.
Det är ont om plats i magen för skinkan, köttbullarna, sillbitarna och allt godis att samsas om.
Det enda man är sugen på nu är någonting lätt och fräscht. De flesta vill ha en nystart lagom till årsskiftet. Kanske har man förätit sig på julens goda och vill börja leva mer hälsosamt?
Det är här den klassiska retrorätten räkcocktail, en vanlig bjudrätt på det glada 70-talet, kommer in i bilden.
Handskalade räkor, avokado, sallad och en härlig örtsås… vad finns det ens att ogilla?
Den passar både bra till vardags och till fest. Jag ska i alla fall göra den som förrätt på mitt nyårsfirande med goda vänner. Givetvis serveras det något kallt och bubbligt i glasen.
Det här behöver du:
(Fyra portioner)
- 500 g räkor, handskalade
- 2 hjärtsallad
- 2 färska tomater
- 1 avokado
- 1 citron, skal och saft
- 0,5 knippe gräslök, finhackad
- 1 dl crème fraiche
- 1 tsk dijonsenap
- 1 knippe dill, finhackad
- Salt
- Peppar
Recept: Godare.se
Så här gör du:
- Strimla sallad och skär tomaterna i mindre bitar.
- Ta bort kärnan från avokadon och skär ner den i mindre kuber. Sen vänder du avokadon i skal och saft från citronen.
- Blanda ihop sallad, tomat och avokado.
- Dags att göra dressingen. Blanda 1 dl crème fraîche med 1 tsk dijonsenap och rör ner finhackad dill och gräslök. Lite salt och peppar behövs också i såsen.
- Ta fram ett fint glas, gärna ett riktigt cocktailglas eller något annat högt och festligt. Varva sallad, tomat, dressing, avokado och handskalade räkor.
- Lägg en avslutande klick dressing på toppen och gärna några räkor som hänger lite över kanten på glaset. Sedan garneras allt med en dillkvist och en skiva citron.
Smaklig måltid! Du kommer inte att bli missnöjd med denna klassiker på din nyårssupé.