Är det något som verkligen etablerat sig som en svensk tradition är det att på torsdagar äter man ärtsoppa.
Här nedanför kommer ett riktigt smarrigt recept på ärtsoppa från ingen mindre än kocken Filip Poon.
Torsdagar, då äter man ärtsoppa. Men varför?
Därför äter vi ärtsoppa på torsdagar
Jo, det gör man för att fredagen innebar fastedag förr i tiden och då ville man fylla upp sig rejält med en stadig portion ärtsoppa med fläsk.
I Sverige har vi ätit ärtsoppa ända sedan 1200-talet och var bland annat August Strindbergs favoriträtt, han kallade ärtsoppa för ”gudamat”.
Här nedanför kommer en mer modern tappning på den klassiska rätten, från självaste Filip Poon.
Filip Poons ärtsoppa med fläsk
För att laga fyra till sex portioner av Filip Poons ärtsoppa behöver du följande ingredienser:
500g gula ärtor, blötlagda över natten
2 l vatten
250g rimmat fläsk, tärnat
1 gul lök, delad på mitten
1/2 stor morot, skalad
2 st lagerblad
10 st kryddpepparkorn
Färsk timjan eller 1/2 msk torkad timjan
Färsk mejram eller 1/2 msk torkad mejram
Salt och peppar
1 msk skånsk senap + extra för servering.
Så här gör du
Så här tillagar man den smarriga ärtsoppan:
Blötlägg ärtorna över natten. Häll av vattnet och spola av ärtorna.
Lägg alla ingredienser utom senapen i en stor kastrull. Koka upp och sänk till medelvärme, låt koka ungefär 1,5 timme.
Skumma bort det vita skummet som uppstår i början den första kvarten. Smaka av med salt, peppar och senap.
Servera och njut!
Här kan du se hur Filip själv gör.
Så gott med lite klassisk svensk husmanskost!
Tryck nu på DELA-knappen!