Markus Aujalays kålpudding gör succé på nätet – vänta tills du ser hemliga ingrediensen

Stjärnkocken Markus Aujalay är en hejare på att laga kålpudding.

Nu delar han med sig av sina bästa tips till den klassiska favoriten och delar med sig av sina bästa trix för att få till den goda smaken.

Saftigare kålpudding finns inte.

Få saker kan mäta sig med svensk husmanskost. Det är redig mat med riktiga råvaror, som ofta är både gott och mättande.

En av våra svenska klassiker är Kålpudding.

Kålpudding är en rätt som består av kål och köttfärs. Puddingen serveras ofta med kokt potatis och sås eller kanske till och med lite skirat smör om man vill lyxa till det ordentligt.

Kålpudding går hem hos de allra flesta och en person som tycker väldigt mycket om rätten är ingen mindre än stjärnkocken Markus Aujalay.

Markus Aujalays
Foto: Kålpudding

Markus Aujalays recept på kålpudding

I ett klipp på Youtube berättar Markus att recept på kålpudding är någonting som flest frågat efter. Men att det faktiskt är en resträtt, en maträtt man tillagade på rester från kåldolmar.

Nu delar Markus äntligen med sig av sina allra bästa tips för att få till den där perfekta kålpuddingen och han har faktiskt en hemlig ingrediens.

”Kålpudding finns det otroligt många recept på. Det här är min variant som jag kommer smaksätta med lite sirap, ättika och kryddpeppar”, säger Markus i klippet.

Markus är tydlig med att det är viktigt att få fram den brynta smaken i vitkålen när man steker den.

”Det är otroligt viktigt för slutresultatet och hur det ska smaka”, säger Markus i videon.

Hemliga tricket förhöjer smaken

När det gäller själva fyllningen till denna kålpudding använder sig Markus av ris.

”Jag tycker att det är väldigt gott att ha ris i. Det ger lite extra textur och det blir liksom saftigt och gott av det. Man kan ha i riven kall kokt potatis eller vad man vill. Men klassiskt sett så har man ofta ris”, säger han i videon.

Ett annat sätt för att förhöja smaken i kålpuddingen är att mixa några av de brynta kålbladen och ha ned i köttfärsblandningen.

”Det förhöjer smaken och gör att den blir otroligt saftig också”, säger Markus i videon.

Ingredienser för 4 personer

500 g blandfärs

1 gul lök

1 ägg

½ dl ströbröd

1 ½ dl mjölk

12 kryddpepparkorn

2 dl kokt matris

ca 800 g vitkål

2-3 msk sirap

1-2 msk ättika 12 %

2 dl kalvfond

3 dl vispgrädde

salt svartpeppar

smör

Tillbehör:

Kokt potatis

Persilja

Rårörda lingon

Titta på videon för att lära dig mer om hur du lagar Markus kålpudding.