Det är verkligen lättare sagt än gjort att rengöra kastruller från envisa fläckar. Att köra dem i maskinen hjälper långt ifrån alla gånger. Det kan kännas som att det inte finns någon annan utväg än att låta fläckarna vara kvar eller byta ut kastrullen. Men med bara en ingrediens är fläckarna som bortblåsta – och det är enklare än du tror.
Tyvärr händer det alldeles för ofta att man sitter, mätt och belåten efter en god middag, och inser att kastrullerna du precis lagat en god måltid i är fulla med fläckar.
Diskmaskinen hjälper inte
Är maten inte fastbränd i botten så är det de trista proteinfläckar eller kalkfläckar. För att snabbt och smidigt få undan all disk kör man in allt i diskmaskinen och så står man där, några timmar senare och inser att fläckarna är kvar.
Att ta i och gnugga för kung och fosterland är ingen klockren idé. Inte heller att skrapa med vassa föremål, som kan förstöra stekpannan. Men det finns faktiskt tips på hur du blir kvitt denna beläggning och det får du med bara en ingrediens. Som så många andra gånger är det ättika som är den magiska ingrediensen och räddaren i nöden.
Rengöra kastruller
Ättika är ett kraftigt och miljövänligt medel för städning och det tar också bort dålig lukt och andra odörer. Ättika är också bra som sköljmedel om du inte vill använda kemikalier när du tvättar.
Men hur får man kastrullen ren från proteinfläckarna då? Du behöver ättiksprit, ungefär en matsked (eller lite av mirakelmedlet på 2 deciliter ättiksprit, 3 deciliter vatten och 5 droppar handdiskmedel).
Så här gör du
1. Häll eller spraya lite ättiksprit i kastrullen/stekpannan.
2. Torka ur med en kökshandduk.
3. Skölj ur kastrullen med vatten.
4. Klart!
I klippet nedan kan du ser mer av hur man gör.
Här hittar du fler smarta artiklar från Matbibeln!