Rulltårta. Detta älskade bakverk som fått svenskar att le vid första tuggan sedan urminnes tider.
Rulltårta är en klassiker på alla fikabord med självaktning och älskas av såväl gamla som unga.
Här nedanför kommer ett superenkelt recept som rulltårta, som inte kräver att man använder ugnen men ändå är hur smarrig som helst!
Är man vuxen har man garanterat ätit ett gäng rulltårtor genom åren. Grejen med rulltårtor är att de är så otroligt mångsidiga, man kan fylla dem med vad som helst man tycker om.
Enkel men god
Säsongens bär, smörkräm, exotiska frukter – bara fantasin sätter gränser.
Men det är inte alltid man har tid att stå och vispa och få till en perfekt kakbotten att rulla.
Rulltårtan nedan är dock gjord på savoiardikex istället för den klassiska kakbottnen, och det blir så gott.
Det bästa av allt? Det behövs inte ens någon ugn.
Ingredienser:
Botten:
Mjölk – 200 ml
Savoiardikex 300 g
Fyllning:
2 ägg
50 g socker
10 g vaniljsocker
80 g potatismjöl/stärkelse
500 ml mjölk
150 g smör
300 g hallon
Garnering:
300 g florsocker
50 g smält choklad
50 g hallon
5 g mynta
Så gör man:
Doppa Savoiardikexen några sekunder i mjölken och placera på plastfolie.
Vispa smöret mjukt och fluffigt med en elvisp. Ställ åt sidan.
Häll ägg, socker, vaniljsocker, stärkelse och mjölk i en kastrull. Vispa noga, det ska inte vara några klumpar. Koka upp under omrörning tills du får en tjock vaniljkräm.
Ställ in i kylen och låt svalna.
Vispa ned vaniljkrämen med smörblandningen och bred ut över kexen.
Strö ut hallonen jämnt över kakan. Och rulla sedan ihop bakverket med hjälp av plastfolen.
Ställ in rullen i kylen och låt stå i en timme.
Ta ut rullen, vispa grädden och bred den över tårtan. Garnera med smält choklad, hallon och mynta.
Fikat är klart.
För att se hur du gör denna gudomliga skapelse, se videon nedan:
Så gott!