Fetaost, körsbärstomater och olivolja.
Det är det enda som behövs för att lyckas med den världskända fetaostpastan.
Vi har letat reda på originalreceptet – som definitivt kommer göra succé bland dina middagsgäster.
När den finländska matbloggaren Jenni Häyrinen slängde ihop lite fetaost och körsbärstomater till lunch 2019 hade hon knappast en aning om vilket genomslag receptet skulle få.
Faktum är att fetaosten i butikerna tog slut efter att människor rusade dit för att få tag på ingrediensen.
När Häyrinen senare la upp receptet igen på videoappen Tiktok blev pastan till en världstrend.
Och vi förstår varför – det går snabbt att laga, blir inte mycket disk, och är framför allt extremt gott.
Perfekt att bjuda middagsgästerna på!
Recept på fetaostpasta för 2 personer
250 gram kvalitativ pasta (det lönar sig att köpa lite bättre pasta för detta recept)
200 g fetaost
1 dl olivolja
1/2 röd chilifrukt (eller chiliflakes)
500 g körsbärstomater
4 vitlöksklyftor (det blir gott, lovar!)
svartpeppar
salt
färsk basilika
Recept: Jenni Häyrinens matblogg Liemessä
Så här gör du
- Häll olivolja i din ugnsform. Placera fetaosten i mitten av formen. Hacka chilin och häll över på fetaosten, och placera körsbärstomaterna runtomkring. Häll över olivolja en gång till. Krydda.
- Tillaga mitt i ugnen på 200 grader i omkring 15 minuter (eller tills tomaterna mjuknat). Vrid sedan upp värmen till 225 grader, flytta upp plåten i ugnen och lägg på grillfunktionen.
- Koka pastan al dente.
- När fetan är klar, ta ut den ur ugnen och rör om den. Häll sedan ner pastan i ugnsformen och blanda ihop.
- Toppa med basilika!
Titta på videon nedan för att se hur receptet tillagas.
Har du testat tillaga fetaostpasta? Dela med dig av hur det gick i vårt kommentarsfält på Facebook!