Nu börjar påsken närma sig med stormsteg. Årets första ledighet och ett tydligt tecken på att våren närmar sig.
Är det något i matväg som verkligen symboliserar påsken så är det ägg, något vi svenskar älskar att äta.
Det är nyttigt och bra för kroppen – men hur skalar man egentligen ägg?
Här nedanför får vi reda på hur man gör det på bästa sätt!
Så här i påsktider är det en självklarhet att äta ägg. Men om det väntas många kuvert runt middagsbordet kan det ta lång stund att skala dem.
Snabbskala ägg
Men det går att skala ägg snabbt, effektivt och med utmärkt resultat.
Till att börja med är det bra att undvika riktigt färska ägg, eftersom de är svårast att skala. Låt gärna äggen stå en vecka i kylen innan du skalar dem.
Att koka äggen med bakpulver höjer äggens pH-värde och gör dem enklare att skala.
Sparar massor av tid
Här är knepet som gör att du kommer spara massor av tid i köket.
Så gör du:
- Koka äggen som vanligt
- Lägg äggen i en kastrull eller skål med kallt vatten
- Skaka äggen under rinnande vatten
- Skalen kommer då att lossna av sig självt
Titta på instruktionsvideon nedan:
Ägg hållbarhet
Ägg är en hållbarhet som är längre än man tror. Oftast klarar de sig långt efter bäst före-datumet på kartongen.
Förvaring är A och O när det kommer till ägg. Genom att förvara äggen i kylen och vända dem ”upp och ned”, alltså med spetsen nedåt – så fördubblas hållbarhetstiden.
Kände du till detta?
Tryck nu på DELA-knappen!