Leif Mannerström är en av Sveriges bästa kockar. Han har utsetts till kockarnas kock tre gånger och höll stjärnan i Guide Michelin i över i över tio år.
De senaste åren har han varit programledare för ”Sveriges mästerkock” och driver en egen Youtubekanal där han lär svenska folket att laga hans otroliga klassiker.
Ett av mina favoritrecept är definitivt Leifs variant på Lapskojs. Se recept nedan.
Lapskojs är en riktigt klassiker och finns i olika varianter i hela norr Europa.
Från början kommer lapskojs kommer rätten däremot från England där den heter ”Lobscouse”.
Det här är Leif Mannerströms variant på rätten och den går inte av för hackor.
– Det här är riktig mat, säger Leif Mannerström i videon.
Du behöver:
Oxbringa
Oxbuljong
Potatis
Lök
Ansjovisspad
Ansjovisfilé
Ägg
Rödbetor
Grönkål
Purjolök
Lagerblad
Kryddpeppar
Smör
Vitpeppar
Dijonsenap
Så här gör du:
- Skär köttet i mindre bitar och ställ åt sidan och koka upp en oxbuljong.
- Lägg i finhackad lök, anjovisspad, och lagerblad. Låt buljongen koka ner så att köttet kokar sönder.
- Tärna potatisen och låt den koka med i buljongen.
- När potatisen blivit mjuk, ta bort lagerbladen och vispa ihop allt med en elvisp. Smaksätt med kryddpeppar, vitpeppar och dijonsenap.
- Bryn smöret och ha i moset. Finhacka även lite purjolök och blanda ner i moset.
- Servera med stekt ägg, rödbetor och dijonsenap.
I videon nedan ser du exakt hur Leif lagar sin mumsiga Lapskojs.