Fläsklägg med rotmos är en svensk klassiker. Det äts kanske inte i samma utsträckning som förr i tiden men när man väl får sätta tänderna i ett gott fläsklägg så dansar smaklökarna.
Här nedanför visar Filip Poon hur man fixar ett supersmarrigt fläsklägg, med tillhörande rotmos, på egen hand. Häng med!
Att äta fläsklägg med rotmos är att äta lite av svensk historia. Det är en av våra mest traditionella husmansrätter som ätits under flera århundraden.
Filip Poon fläsklägg med rotmos
Här nedanför ger sig mästerkocken Filip Poon på att tolka denna svenska klassiker. För fyra till sex portioner behöver du följande ingredienser:
2 st rimmade fläsklägg med ben, ca 3 kg
2 gullök, delade
2 morot, delade
10 st hel nejlika
20 st korn kryddpeppar
3 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
Ca 4L vatten
Rotmos:
1 kålrot, skalad och delad (600g)
3 morötter, skalad och delad
1 kg potatis, skalad och delad
3 msk smör
1-2 dl av fläskspadet
1 msk sirap
Salt
Tillbehör:
Grov senap
Hackad persilja
Så här gör du
- Skölj av de rimmade fläskläggen med kallt vatten, lägg i en stor kastrull, får dom inte plats så kan du dela dem i mindre bitar.
- Ha på lök, morot, kryddorna och vatten. Se till så att det täcker fläsket. Koka upp och låt koka cirka 6-8 min.
- Skumma bort skummet. Sänk värmen till medellåg, cirka 4 på spisen från en skala 0-9.
- Ha på lock och låt puttra i ca 2 h, sänk sedan ytterligare till låg värme (2:an) och låt gå ytteligare 30 min – 1 timme.
- Fläsket ska falla isär från benet. Gör det inte det så låt stå längre på spisen utan att koka upp.
- Sila av och behåll spadet.
- Dela upp fläskläggen i portionsbitar.
- Koka rotfrukterna mjuka, sila av och mosa sedan.
- Gå i med smör, fläskspadet och sirap.
- Smaka av med salt.
- Servera med senap och persilja.
Här nedan kan du se ett klipp på hur Filip själv gör.
Vilken festmåltid, snacka om att smörja kråset!