Recept: Skiva potatis och tryck ner köttbullar

Potatis och köttbullar är två svenska klassiker som går hem hos de allra flesta. Men det är inte bara i Sverige vi älskar dessa delikatesser. På nätet har ett franskt recept på Gratin Parmentier gjort dundersuccé.

Receptet innehåller många ingredienser vi känner igen från det svenska köket – men har kombinerats på ett kreativt sätt som får smaklökarna att jubla.

Ingredienser

3 potatisar, skalade och kokta
1 vitlök
500 g nötkött
1 tsk hackad persilja
En nypa paprikapulver
1 stor mozzarella, strimlad
Salt och peppar

Bechamelsås:
5 matskedar smör
4 matskedar mjöl
9 dl mjölk
2 tsk salt
1/2 tsk muskotnöt

Gör så här:

  1. Det första du ska göra är att förbereda béchamelsåsen. Så ta fram en kastrull och smält smöret på medelvärme. Tillsätt mjöl och rör ned till dess att du har en jämn, gyllengul röra.
  2. Värm mjölk i en separat kastrull till dess att den nästan börjar koka. När den är tillräckligt varm, häller du gradvis över mjölken i smörblandningen. Fortsätt vispa till dess att smeten är jämn och låt sedan såsen koka i 10 minuter. Rör om hela tiden och krydda med salt och muskotnöt.
  3. Ställ såsen åt sidan och sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en stor skål och blanda ner nötfärs, hackad persilja och paprika. Krydda med lite salt och peppar.
  4. Skala potatis och koka till dess att de är halvmjuka, det brukar ta cirka sju minuter. Skär potatisen i skivor. Ta fram en form och ordna potatisen runt botten på formen, med ett lager platt på botten och ett lager runt sidorna.
  5. Ta köttblandningen och rulla köttbullar. Det borde räcka till ungefär 15 stycken. Placera köttbullarna på potatisen i formen.
  6. Stapla potatis emellan köttbullarna. Häll sedan över béchamelsås så att formen blir full. Toppa med ett tunt lager strimlad mozzarella.
  7. Ställ in formen i ugnen i 15 minuter.

Här nedanför kan du se ett klipp på hur man gör.

Underbart!