Nygräddade våfflor är riktigt svårslaget. Våfflor går hem i alla läger, gammal som ung, rik som fattig.
Vill man göra sina våfflor lite extra lyxiga kan man alltid göra som Mandelmanns, de bjuder nämligen på ett riktigt smarrigt recept här nedanför – häng med!
Saffran är en sådan där klassisk julkrydda som används till lite allt möjligt. Men faktum är ju att den går alldeles utmärkt att använda året runt.
”Otroligt goda”
Receptet är, som det låter, riktigt juligt med den härliga smaken av saffran. Och rykande, frasiga, nygräddade våfflor finns det väl ingen som säger nej till!
– De är otroligt goda, med sylt och vispad grädde till, säger Gustav Mandelmann enligt Land.
Mandelmanns saffransvåfflor
Du behöver följande ingredienser:
4 dl mjölk
25 g jäst
0,5 g saffran
0,5 tsk saffran
4 dl vetemjöl
1 krm salt
125 g smör
Gör så här:
- Ta fram en bunke och smula ner jäst.
- Värm upp mjölk så att den blir fingervarm (ca 36 grader) och häll ner i bunken. Rör om tills jästen har löst sig.
- Mortla saffran ihop med 0,5 tsk socker. Rör ned i bunken.
- Vispa i mjöl och salt till en jämn smet. Låt sedan smeten vila ca 20 minuter i rumstemperatur.
- Under tiden kan du smälta smöret på svag värme. Låt svalna och blanda sedan ner i smeten.
- När smeten har vilat, hettar du upp ett våffeljärn och börjar grädda dina goda saffransvåfflor.
- Servera med vispgrädde och jordgubbssylt, ät och njut!
Underbart!