”Puckstången” erövrade svenska folkets hjärtan på 80-talet – så gör du favoriten med bara 2 ingredienser 

Matminnen sitter djupt i oss. Det påverkar oss inte bara i stunden utan sitter kvar för resten av livet – på gott och ont.

Ett matminne är en känslomässig matupplevelse och inte helt sällan blir det en länk till barndomen.

Kanske minns du din farmors exemplariskt goda köttbullar och känslan som spreds i dig när du åt dem, din pappas stekta potatis eller din mammas årliga jordgubbstårta.

Vi har alla de där minnena, och är det något som etsat sig fast i mitt minne och som kan göra mig lite extra nostalgisk om våren och sommaren så är det gamla glassfavoriter.

Jag glömmer exempelvis aldrig när jag åt Puckstång för första gången.

Puckstången introducerades 1935 och var den första glasspinnen som tillverkades i Sverige.

På 80-talet kostade den klassiska lilla glasspinnen 1:50 kronor och var således både billig och riktigt, riktigt god. Så krämig och full av jordgubbssmak.

År 2006 kom Puckstången tillbaka till sortimentet, då kostade den 10 kronor. Men come backen var kortvarig. Redan 2008 försvann den igen.

Sedan dess har i alla fall inte jag sett röken av den goda glassen men jag har ofta drömt om att få äta en i den tidiga vårsolen.

Som tur var kom jag nyligen över ett recept på hur man kan göra egen. Det blev gudomligt gott, dessutom var det enkelt och färdigt på ett kick.

LÄS MER: Sommardrömmen är sann: Så gör du hemgjord glass på 10 minuter – med 2 plastpåsar

Du behöver:

600 gram vaniljglass

400 gram frysta jordgubbar, lättsockrade

Så gör du Puckstång hemma:

Tina bären och sockret i mikrovågsugn, inte helt men så att det går att mosa jordgubbarna

Lägg jordgubbar och glassen fördelad i mindre bitar i bunken på en hushållsassistent och vispa först försiktigt och sedan kraftigt så att allt blandas

Du kan också använda elvisp, men då behöver glassen vara lite tinad innan

Häll ut glasssmeten i en form och stoppa i glasspinnar

Frys i 2-3 timmar

Ta ut glassen och skär upp, slå sedan in glassarna i smörpapper

Frys in igen de ni inte äter upp 

 

Läs mer om...