Blanda köttfärs och ost i en form – 30 min senare är middagen klar

Köttfärs är en stapelvara i väldigt många hushåll och det är inte direkt svårt att förstå varför, det är ju så otroligt mångsidigt. Utöver de mest kända rätterna, köttfärssås, tacos, hamburgare och köttbullar så finns det nästan inga gränser alls för vad man kan hitta på med köttfärs.

Här nedanför kommer ett recept som alla kanske inte känner till, men de borde verkligen det. För när man ser hur enkelt allt är så vill man bara rusa ut i köket och skrida till verket direkt – häng med!

Att komma på nya maträtter helt ur det blå är lättare sagt än gjort trots att man lagat mat under många års tid. Just därför blir man också så glad när man hittar enkla recept som innehåller samma ingredienser som man vanligtvis använder sig av, men denna gång på ett nytt sätt. Ta bara receptet här nedanför till exempel, där vi använder köttfärs.

Köttfärs och ost i ugnen

Du behöver inte mer än följande ingredienser:

• 500 g köttfärs

• 1 stor burk färdig tomatsås

• 2 paket smördeg

• 2 påsar riven mozzarella

Vitlökssmör

50 g smör

• 3 vitlöksklyftor

• 1 msk torkad persilja

Här hittar du fler goda recept från Matbibeln!

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Stek köttfärs på hög värme i en stekpanna. Den ska bli gyllenbrun, men får inte brännas.
  3. Häll över tomatsåsen och låt koka ihop.
  4. Smöra formen och täck botten med smördegen. Om degen inte täcker kan du kavla ut den lite innan du lägger den i formen.
  5. Smält smöret, pressa i vitlök, häll i persilja och rör runt. Pensla smördegen med vitlökssmöret.
  6. Täck smördegen med en påse mozzarella, tillsätt köttfärssåsen. Bred ut till ett jämnt lager med hjälp av en sked.
  7. Täck köttfärssåsen med den andra påsen riven ost. Öppna det andra paketet med smördeg och lägg över osten. Pensla med vitlökssmör och stoppa sedan in formen i ugnen.
  8. Baka i ca 30 minuter tills locket har fått en fin gyllenbrun färs.
  9. Ta ut ur ugnen och servera gärna med en sallad till.

Tips 1: Om du har köttfärssås över kan du använda den istället för köttfärs och tomatsås i receptet.

Tips 2: Om du vill att dina barn ska få i sig lite mer grönsaker kan du riva ner zucchini, morot eller vitkål i köttfärssåsen och låta puttra några minuter.

Tips 3: Om du vill göra rätten vegetarisk kan du byta ut köttfärs mot Quornfärs eller annan vegetarisk färs.

Här nedanför kan du se en video på hur man gör:

Här hittar du fler goda recept från Matbibeln!