Att inte ha någonting gott att bjuda på när man får besök kan sluta i en ren mardröm.
Många gånger har man önskat att man hade en hembakt sockerkaka redo, eller bullar i frysen.
Då kan det här blixtreceptet komma väl till pass!
Just därför bugar vi inför det här drömreceptet. Det kräver varken framförhållning eller någon större shopping.
Ingredienserna är nämligen sådana som de allra flesta redan har hemma i skåpen, och det går så snabbt att du kan slänga ihop det i sista minuten –strax innan gästerna kommer!
Så gör du kall kolakaka
Du behöver:
100 gram osaltat smör
120 gram mjöl
1 liter mjölk
170 gram strösocker
1 tsk vaniljextrakt
1 matsked majsstärkelse
3 dl vatten
Så gör du:
Börja med att smälta smöret i en kastrull. När det börjar koka tillsätter du mjölet och blandar ihop till en massa. Använd handvisp för att få det att blandas ordentligt.
Skruva ner temperaturen och tillsätt mjölk. Häll i lite i taget och vispa i omgångar.
Fortsätt hälla och vispa tills all mjölk (1 liter) åkt ner i kastrullen. Blanda ut ordentligt.
Lägg till 80 gram socker. Vispa ihop.
Häll i en tesked vaniljextrakt och låt blandningen koka upp på svag värme tills det tjocknar. När det liknar en lös grädde tar du bort kastrullen från plattan.
Låt grädden svalna innan du häller över den i en stor form som du ska servera i. Ställ skålen i kylen medan du förbereder toppingen.
Kolasås
Ta fram en separat skål och häll i majsstärkelse. Addera två deciliter vatten och vispa ihop. Ställ åt sidan.
Häll 90 g socker i en kastrull eller stekpanna och smält på låg värme. Rör om med slev tills sockret intagit en ljusbrun färg.
Tillsätt 1 dl vatten och blanda till en smet. Håll avstånd när du häller i vattnet, då sockrets höga värme kan göra att det stänker en hel del. Akta dig för att bränna dig.
Tillsätt majsstärkelsen som blandats med vatten. Rör om ordentligt tills allt blandat sig och intagit en tjockare konsistens.
När smeten ser ut som kolasås tar du bort stekpannan och häller det på den kylda mjölkblandningen i skålen. Häll försiktigt och bre sedan ut så att mjölkblandningen får ett slätt täcke av kolasås.
Färdig att servera.
Titta! Smidigt, lätt och enkelt, eller hur? Framförallt är det en supergod dessert som smälter i munnen.
Dela gärna receptet med andra på Facebook. De kommer att förvånas över hur enkelt det är.