Inget är godare än klassiska kåldolmar men den här varianten kommer få dina gäster att skrika efter mer.
Det är jag säker på!
Vitkål är kanske inte den mest färgglada grönsaken vi har, men man ska inte döma den på utseendet. Insidan är nämligen en riktig vitaminbomb.
En vanlig portion vitkål innehåller hela dagsbehovet av C-vitamin och vitamin K. Den är dessutom rik på antioxidanter och fungerar renande mot toxiner.
Vitkålen är också kalorifattig och inte nog med det, oftast går det att hitta vitkål till ett riktigt bra pris året om.
Vitkål är huvudingredienser i klassiker som kåldolmar och kålpudding, men på senare år har lite modernare recept som som vitkålspannkakor och vitkålsbiffar.
Nu har jag kommit över ännu ett smarrigt recept som kommer få alla runt bordet att be om en portion till.
Du behöver:
1 vitkålshuvud
300 ml Mjölk
500 ml vatten
2 gul lök
320 gram champinjoner
Olivolja.
1 tesked salt
2 teskedar sojasås
3 matskedar tomatpure
2,8 dl ris
En näve persilja
Vitlökspulver
Mynta
Torkad peppar
Örter från Provence
Kummin frön
Tomatsåsen:
2 matskedar tomatpuré
3-4 matskedar olivolja
600 ml vatten
Så här gör du:
Ta ett vitkålshuvud och skär av toppen, och gröp ut lite av innehållet.
Lägg i kastrull och fyll vitkålen med mjölken. Häll i vatten i kastrullen och låt koka i 20 minuter.
Hacka löken och stek mjuk i en oljad panna.
Hacka svampen och lägg i pannan med löken. Stek gyllene.
Salta, och häll i sojan. Stek i 10 minuter. Rör om då och då.
I med tomtpurén, låt steka någon minut innan du tillsätter riset.
Blanda ordentligt och ställ åt sidan för att svalna.
Hacka persiljan fint och blanda ned i risblandningen. Tillsätt vitlökspulver, mynta, paprikakrydd och kummin.
Ta fram en ny skål och blanda tomatpure med olivolja och vatten. Blanda väl.
Ta fram den kokade vitkålen och lägg upp på ett fat. Låt svalna.
Ta några vitkålsblad och skär bort den hårda stammen.
Fyll sedan med risblandningen och vik ihop till rullader. Fortsätt tills blandningen är slut.
Lägg rulladerna i en stor gryta och täck med tomatvattnet. Låt sjuda i 45 minuter.
Servera och njut.
Receptet hittar du här.