Havrerutor låter kanske inte jättegott när man först hör det men man ska inte vara så snabb med att döma. Det kan dessutom vara enklare än man tror. I det här receptet behöver du varken kavla eller jäsa.
Det räcker faktiskt med att blanda ihop en smet och hälla den i en långpanna… och snart har du smarriga havrerutor som smälter i munnen!
När man tänker på kakor så tänker många att det är onyttigt men så behöver det verkligen inte vara. Dessa havrerutor innehåller – just det – havregryn. Havregryn är fullproppade av proteiner, vitaminer, kolhydrater och näringsämnen.
Havrerutor recept
• 5 dl vetemjöl
• 5 dl strösocker
• 10 dl havregryn
• 1 msk bakpulver
• 250 g smör
• 1 dl ljus sirap
• 2 ägg
Här hittar du fler enkla och smarriga recept från Matbibeln!
Gör så här:
- Börja med att ta fram en skål. Häll sedan i de torra ingredienserna – mjöl, socker, havregryn och bakpulver.
- Därefter blandar du ner smält smör, sirap och ägg i skålen. Rör om tills det blir en kladdig deg.
- Ta fram en långpanna, ca 30×40 cm, och klä in den i bakplåtspapper. Bred ut smeten i långpannan.
- Kör in i ugnen, 175 grader, i cirka 15 minuter. Tänk på att kakorna inte ska se helt färdiggräddade ut, eftersom de då blir torra och hårda – de ska fortfarande vara mjuka när du tar ut dem, men de stelnar efter ett par minuter.
- När dina havrerutor har svalnat kan du skära upp dem i rutor – sedan är det bara att hugga in och bjuda på kakkalas!
Så underbart gott och enkelt, det här måste man ju bara prova hemma. Det kommer garanterat göra succé hemma eller på jobbet!
Här hittar du fler enkla och smarriga recept från Matbibeln!