En mjuk och saftig sockerkaksbotten med ett knäckigt täcke av toscasmet måste vara en av de allra godaste kakorna som finns.
Många är de somrar då jag tar fram kakdrottningen Birgitta Anderssons klassiska recept på toscakaka.
Men den här våren har jag fått en ny favorit. Nämligen Mazarinkaka med toscatäcke.
Inte nog med att kakan är himmelskt god, den går dessutom att göra i långpanna och räcker därför till flera goa fikastunder.
Geniet bakom denna fantastiska kaka är ingen mindre än Camilla Hamid.
Camilla Hamids Mazarinkaka med Toscatäcke
Mazarinkaka
- 300 g mandelmassa
- 3 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 200 g smör, rumsvarmt
- 4 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 citron, finrivet skal
- 0,5 tsk salt
Toscatäcke
- 250 g mandelspån
- 75 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 1,5 msk vetemjöl
- 1,5 msk vispgrädde
- Sätt ugnen på 175 grader och täck en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper.
- Riv ner mandelmassan i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till kakan och vispa ihop med hjälp av en elvisp till en jämn och tjock smet.
- Häll upp smeten i formen och bred ut den i ett jämnt lager.
- Grädda mazarinen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills den börjat få lite yta.
- Nu kan du göra toscan.
Så gör du:
- Blanda alla ingredienser till toscan förutom flagad mandel i en kastrull. Smält ihop och låt koka under omrörning i ca 5 minuter eller tills sockerkristallerna smält och smeten tjocknat.
- Ta bort kastrullen från värmen, rör ner mandeln och klicka ut toscasmeten på kakan. Grädda kakan i 15 minuter med toscan på.
- Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du skär upp den i bitar och serverar.
Mazarin+Tosca= SANT!
I videon kan du se hur du gör.