Pressa vitlök: Du gör fel hela tiden – enligt Erik Videgård

Vitlök är en av de mest mångsidiga smaksättarna vi har och vi är nog ganska många som älskar vitlök lite för mycket och gärna öser på rejält. Men hur gör man för att pressa vitlök på bästa sätt?

Det finns såklart många olika vis och det är givetvis upp till var och en hur man gör, men enligt stjärnkocken Erik Videgård finns det ett sätt som är bättre än andra. Läs mer om det här nedanför.

Erik Videgård är en av våra mest älskade kockar. Han är kanske idag mest känd för att komma med tips och tricks kring matlagning i Nyhetsmorgon men Erik Videgård var faktiskt en av de kockar som introducerade det asiatiska köket i Sverige och har drivit ett gäng kända krogar, däribland Stureplanskrogen East.

Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!

Pressa vitlök på rätt sätt

Han har även givit ut flera kokböcker. Erik vet således ett och annat om att pressa vitlök, även om man såklart kan göra på en mängd olika vis. Enligt Erik själv så handlar mycket om att man vill få vitlöken att undvika kontakt med syre.

– Pressa vitlök med toppen av pressen doppad i en skål olja så slipper du den bittra smaken. Bitterheten kommer när du pressar vitlöken så att den kommer i kontakt med syre. Om du därför håller toppen av pressen under olja blir det ingen luftkontakt. Oftast är det bästa dock att hacka vitlök för att slippa smaken av svavel. Men ibland är man ute efter ”håll käften-karaktären”, och då ska man pressa, säger Erik enligt Expressen.

Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!

Stuvar makaroner fel

Det är inte bara att pressa vitlök som Erik Videgård behärskar. Han har även skarpa tips om hur vi svenskar ofta stuvar makaroner fel.

– Jag måttar upp makaronerna med exakt så mycket vatten som det är makaroner. Sen kokar det för att få ut stärkelsen. Sen kör jag i mjölk, kokar, fyller på, kokar och sen när jag får rätt textur på makaronerna i förhållande till mjölk så det är så där krämigt och härligt, då slänger jag i en klick smör, salt, vitpeppar och muskot, säger Erik i podden Ingredienserna enligt Nyheter24.

Här hittar du fler artiklar från Matbibeln!