Ärtsoppa på Mat-Tinas vis har en hemlig ingrediens

Är det något som verkligen etablerat sig som en svensk tradition är det att på torsdagar äter man ärtsoppa, så enkelt är det bara. Du kan gå in på vilken lunchrestaurang som helst i Sverige (nästan) på en torsdag och be om ärtsoppa som dagens rätt utan att ens kika på menyn.

Rätten är också perfekt nu under hösten då man gärna äter en varm och god soppa. Tina Nordström, kanske mer känd som Mat-Tina, har sin egen variant på ärtsoppa och den delar hon med sig av här nedanför. Häng med!

Torsdagar, då äter man ärtsoppa. Men varför? Jo, det gör man för att fredagen innebar fastedag förr i tiden och då ville man fylla upp sig rejält med en stadig portion med fläsk.

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!

Ärtsoppa på torsdagar

I Sverige har vi ätit ärtsoppa ända sedan 1200-talet och var bland annat August Strindbergs favoriträtt, han kallade ärtsoppa för ”gudamat”.

Här nedanför kommer en mer modern tappning på den klassiska rätten, från självaste Tina Nordström. Hennes ärtsoppa innehåller nämligen en speciell ingrediens, som inte direkt hör till vanligheterna.

Mat-Tina recept

För att laga Mat-Tinas ärtsoppa behöver du följande ingredienser:

500 g gula ärtor
300 g varmrökt sidfläsk
1,5 msk torkad mejram
1,5 msk torkad timjan
1,5 msk salt

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!

Så här gör du

  1. Blötlägg ärtorna över natten i en bunke med cirka 2,5 liter vatten.
  2. Häll av vattnet från ärtorna, häll upp dem i en stor gryta och tillsätt nytt vatten så det täcker (cirka 2-3 liter) och knappt 1 msk salt. Koka upp och skumma av ytan.
  3. Lägg i fläsket och kryddorna i grytan och låt småkoka i ca 1,5 timme. Ta upp fläsket och skär i lagom stora tärningar.
  4. Vispa soppan med en ballongvisp så att skalresterna fastnar i vispen och skaka av dem i en skål vid sidan om så att soppan blir len och fri från skalen.
  5. Späd eventuellt med mer vatten om din ärtsoppa blir för tjock. Smaka av med salt och peppar och lägg i det tärnade fläsket. Servera gärna med grov senap.

Här nedanför kan du se ett klipp på hur Tina gör.

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!