Kladdkakans dag: Se nu vad Filip Poon häller över kakan

Kladdkakan är Sveriges mest älskade bakverk, och idag den sjunde november är det kladdkakans dag! Kladdkaka får både stora och små att dra på smilbanden och fungerar lika bra som vardagsfika som till fest. Under 90-talet blev kladdkakan en storfavorit på kaféer runt om i landet och idag är den så populär att den faktiskt har en egen dag, precis som kanelbullen och semlan.

En klassisk kladdkaka är god som den är, men det som är bra med detta bakverk är att det går att variera i oändlighet. Bara genom att byta tillbehören har man en ny dessert, se bara på Filip Poons speciella variant här nedanför!

Jag äter gärna min kladdkaka med lite vaniljglass och hallon. Men sedan jag snubblade över matkreatören Filip Poons recept på kladdkaka med fudge slukar jag den rakt av, ja precis som den är. Älskar du också choklad? Då gäller det att ta en titt på Filip Poons kaka. Den är för god för att avstå.

Kladdkakans dag

För att göra Filip Poons kladdkaka behöver du följande ingredienser:

2,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl mjöl
0,5 dl kakao
1 msk kaffe
150 g smält smör
1 nypa salt
1 msk ströbröd

Glaze:
¾ dl socker
¾ dl vispgrädde
50 g mörk choklad
1 msk kakao
35 g smör

Här hittar du fler underbara recept från Matbibeln!

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa Ägg, socker och vaniljsocker poröst.
  3. Ha i kakao, mjöl, salt och kaffe, vispa ihop, och ha sen i smöret.
  4. Vispa till en smet. I en rund form lägg bakplåtspapper i botten.
  5. Smöra, olja eller spraya med fett i formen.
  6. Strö över ett tunt lager med ströbrödet (mjöl eller kokos funkar med).
  7. Ha i smeten och grädda i mitten av ugnen i 18-20min… ( inte längre )
  8. Ta ut och låt svalna något. (Ställ i frysen i någon timme)
  9. Värm socker och grädde på medelvärme, ha i chokladen och rör tills den smält.
  10. Ha sedan i kakao rör om tills det löst upp sig.
  11. Stäng av värmen och klicka i smöret. Rör konstant tills smöret smält.
  12. Häll sedan Glazen på kladdkakan och bre ut den så att hela kakan är täckt av det.
  13. För bästa resultat: låt stå i frysen i 1h.
  14. Ta ut och servera med bär och vaniljglass.

Här nedanför kan du se hur Filip Poon själv gör för att fira kladdkakans dag.

Här hittar du fler underbara recept från Matbibeln!