Här i Sverige är svartpeppar och salt de kryddor vi använder oss av allra mest. De är båda så otroligt mångsidiga och får vilken rätt som helst att smaka bättre. Det går liksom inte att tänka sig en pasta carbonara utan en rejäl släng peppar.
Men enligt stjärnkocken Erik Videgård använder vi svenska svartpeppar på helt fel sätt. När han gästade Nyhetsmorgon berättade han exakt vad vi gör fel och hur man undviker det, läs mer om det här nedanför!
Svartpeppar kommer från halvmogna gröna pepparbär som får soltorka och jäsa tills de når sin färdiga form. Det räknas som ”kungen av peppar” och är den mest använda kryddan i världen. Det odlas oftast i Indien, Sri Lanka, Malaysia, Indonesien, Vietnam och Brasilien.
Svartpeppar-felen svenskar gör
Enligt stjärnkocken Erik Videgård finns det flera fel vi svenskar gör i vår hantering av peppar. Till att börja med väntar vi alldeles för länge med att använda den och dels maler vi den inte när den ska användas.
– Vad man måste tänka på är att den ska vara hyfsat färsk, max ett år gammal. Man ska aldrig använda färdigmalen svartpeppar, den ska vara nymalen. Annars är det som damm, man undrar varför det inte smakar någonting, säger Erik Videgård i Nyhetsmorgon.
Här hittar du fler spännande artiklar från Matbibeln!
Så ska man göra
Utöver att använda färskmalen peppar så finns det en viktig sak till att tänka på och det är förvaringen.
– De hela pepparkornen har man i en glasburk i kylen, mörkt och svalt. Då får man en helt annan upplevelse. Om man kryddar med grovmalen som stått ovanför spisen och jämför med nymalen, det är som natt och dag, säger Erik Videgård i Nyhetsmorgon.
Här nedanför kan du se hela klippet.
Här hittar du fler spännande artiklar från Matbibeln!