Brytbröd på Mat-Tinas vis är en omedelbar klassiker

Att slå sig ned vid ett middagsbord och få ta för sig av en rejäl och god middag är svårslaget. Varför inte inleda hela middagen med lite smarrigt brytbröd? Här nedanför visar ingen mindre än Tina Nordström, mer känd som Mat-Tina, hur hon lagar sin variant.

När man ser slutresultatet är det inte svårt att förstå varför Mat-Tina blivit så oerhört populär genom åren, det ser helt enkelt fantastiskt gott ut. Häng med!

Brytbröd är en sådan där grej som kanske känns lite bortglömd emellanåt, man äter det helt enkelt för sällan. Men när man väl får dela brödet med sina middagsvänner så är det alltid lika underbart gott. För att inte tala om hur oerhört mysigt det är att få dela mat med sina nära och kära. Här nedanför kommer Mat-Tinas smarriga recept, resultatet får verkligen smaklökarna att dansa!

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!

Brytbröd recept

För att göra receptet behöver du följande ingredienser:

50 g jäst
8 dl vatten
2 tsk salt
3 msk olivolja
2 msk ljus sirap
1200 g vetemjöl special
Valfria fröer till topping
1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här

  1. Häll ner alla ingredienser i en bakmaskin/degblandare och kör på låg växel till en smidig degm ca 10-12 minuter.
  2. Ta upp en liten bit deg och stretcha ut den tunt. Håller den ihop och känns elastisk så vet man att ett bra glutenfönster bildats.
  3. Låt degen vila i bunken under handduk i ca 60 minuter.
  4. Dela degen i 50 grams bitar. Rulla dem till släta bollar. Täck en bakplåt med bakplåtspapper.
  5. Rulla ovandelen av bullen på en fuktig handduk och doppa därefter topparna i frö.
  6. Lägg ut bollarna i ett hjärtformat mönster. Se till att det är ca 2 cm mellan varje boll, så att det finns plats för dem att jäsa ihop. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min.
  7. Sätt ugnen på 225°.
  8. Spreja bullarna med uppvispat ägg. Sätt in bullarna i ugnen och dra ner temperaturen till 200° efter 5 minuter. Grädda dem i ca 35 min tills brödet är gyllene och har rest sig snyggt. Låt svalna på galler & käka ditt brytbröd ljummet med en rejäl klick smör.

Här nedanför kan du själv se ett klipp på hur Tina lagar brödet.

Här hittar du fler smarriga recept från Matbibeln!

 

Läs mer om...