Ostpuffar med rabarberkompott: Otroliga efterrätten

Ostpuffar är kanske inget ord man förknippar med en supersmarrig efterrätt direkt. Faktum är att man kanske inte ens har hört ordet tidigare. Men det ska vi få lära oss mer om här nedanför.

Där går nämligen självaste Tina Nordström, mer känd som Mat-Tina, igenom ett underbart recept som garanterat kommer att få dina gäster att tigga om receptet. Häng med!

När man får gäster vill man ju gärna servera något gott men samtidigt roligt och påhittigt. Det ska vi få lära oss här nedanför. Det är nämligen ett recept på något så speciellt som ostpuffar. Vad är då det? Scrolla ned och låt Mat-Tina visa hur gott det kan vara!

Ostpuffar med rabarberkompott

För att laga till receptet behöver du följande ingredienser:

1 pkt färdigkavlad smördeg ca 250 g
150 g smakrik hårdost t.ex. Kaltbach eller Comté
1 uppvispat ägg till pensling
2 mask vallmofrö

Rabarberkompott

1 dl socker
3 msk vatten
3-4 rabarberstjälkar skuren i centimetertjocka skivor
1 msk finhackad färsk ingefära
0,5 msk citronsaft till smaksättning
1 dl färska eller frysta hallon
Rostade pumpafrön till servering

Gör så här

Vad gör man då med alla ingredienser? Jo, man följer stegen nedan.

Sätt ugnen på 230°.

    Rabarberkompott

    1. Smält socker och vatten i en kastrull och låt koka upp tills det blir en ljus karamell. Tillsätt då rabarber och ingefära.
    2. Rör om och låt koka upp under lock tills rabarbern mjuknar.
    3. Ta av locket och tillsätt hallon och en tuss citronsaft.
    4. Låt koka ihop till en kompott i ca 10 minuter på medelvärme. Häll upp i burk och låt svalna i kyl.

    Ostpuffar

    1. Vik ihop smördegen 4 slag till en lång rektangel. Pensla ytan med ägg och dela smördegen i ca 6-8 bitar i små fyrkanter. Lägg upp dem på en bakplåt med smörpapper.
    2. Skär osten i kuber/bitar och tryck ner i mitten av varje smördegsbit.
    3. Strö lite vallmofrö över och sätt in i ugn och baka av i ca 10-12 minuter tills degen puffat upp runt osten och fått fin färg.
    4. Ta ut och lägg upp dem varma på ett fat. Toppa med en sked kompott och lite rostade pumpafrö. Servera direkt och ät dem varma.

    Här nedanför kan du se ett klipp på hur Tina själv gör.

    Här hittar du fler recept från Matbibeln!

     

    Läs mer om...