Tomtegröt signerad Carola Häggkvist: För god att avstå

På julafton är det tradition hos många att avnjuta risgrynsgröt på morgonen. Tomtegröt har även en säkrad plats i jultraditionen hemma hos Carola Häggkvist.

Här nedanför finner du hennes recept på riktigt len risgrynsgröt som får smaklökarna att dansa precis som man gör till många av hennes klassiska låtar. Häng med!

Det finns få saker här i livet som är så mysiga som att gå upp på julaftonsmorgonen och mötas av en skål med varm risgrynsgröt, eller tomtegröt som det så gulligt kallas. Doften från kanelen blandad med gröten är helt oslagbar i juletider. Där och då tänker man på allt trevligt firande som man har framför sig.

Carola Häggkvist julrecept

Hemma hos stjärnan Carola Häggkvist har tomtegröten en självklar plats på julbordet.

Jag äter gröt på julaftons morgon, älskar det, men man kan ju även avsluta julaftonskvällen med en tallrik lenande gröt. Vi brukar smyga ner en mandel i gröten också”, säger Carola till Vi i villa.

I Carolas kokbok ”En godare jul” ger artisten sina bästa recept för julen. Ett av dem är förstås på tomtegröt. Receptet finner du nedan.

Tomtegröt recept

  • 3 dl vatten

  • 1 tsk salt

  • 1 msk smör

  • 3 dl rundkornigt ris
  • 1 kanelstång
  • 1 liter mjölk, gärna gammaldags (3 %)

Så gör du:

  1. Koka upp vattnet med salt och smör i en rymlig tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt ris och kanelstång. Koka under lock tills vattnet kokat in, cirka 10 minuter.
  3. Späd med mjölk under omrörning och låt gröten precis koka upp.
 Sänk värmen till lägsta. Lägg på ett lock och låt gröten svälla i cirka 1 timme tills den är färdig. Rör om försiktigt ett par gånger.
  4. Glöm inte att lägga i en sötmandel! Den som får mandeln får hitta på ett rim och önska sig något!

Tomtegröt i ugnen:

  1. Sätt ugnen på 100°.
  2. Koka upp vattnet med salt och smör i en rymlig tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt ris och kanelstång. Koka under lock tills vattnet kokat in, cirka 10 minuter.
  4. Späd med mjölk under omrörning och låt gröten precis koka upp.
  5. Rör om, lägg på ett lock och ställ in grytan i ugnen. Stäng av ugnen (viktigt!). På morgonen har din tomtegröt svällt och är perfekt.

Så underbart ju, nu börjar man verkligen längta till jul! Här hittar du fler underbara recept från Matbibeln!