Focaccia av Mat-Tina: Så god att man blir förälskad

Focaccia är ett bröd alla kan enas om att det är superdupergott. Det spelar ingen roll om man är ung eller gammal, alla älskar det verkligen. En annan bra sak är att man kan variera det på många olika sätt.

Här nedanför kommer ett underbart smarrigt recept från ingen mindre än Tina Nordström, mer känd som Mat-Tina, själv. Resultatet är ingenting annat än häpnadsväckande, häng med!

Focaccia kommer, föga förvånande, från Italien. Närmare bestämt Ligurien. Det som kännetecknar brödet är att man kan krydda det med en mängd olika saker, exempelvis saker man har hemma i skafferiet så som ost, chark eller grönsaker.

Focaccia ingredienser

Här nedanför kommer ett lika gott som enkelt recept från Mat-Tina. För att laga receptet behöver du följande ingredienser:

660 g vatten
1000 g vetemjöl Tipo 00
25 g jäst
30 g salt

Topping
Vad du råkar ha i kylen. T.ex. tomat, oliver, padrones, lök + en god olivolja

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda kallt vatten med jäst i en degblandare. Tillsätt mjölet och kör 3-4 minuter på medelhastighet till en smidig deg.
  2. Tillsätt saltet med 1 msk vatten så saltet löser sig i degen och kör vidare i ca 3-4 minuter till.
  3. Stjälp upp degen i en bunke eller större plastlåda med lock och låt jäsa i 60 minuter i rumstemperatur. Ställ sedan in degen i kyl över natten.

Dag 2 (Det är nu du kommer på att den här pizzadegen nog får byggas om till något annat  )

  1. Sätt ugnen på 220°, fodra en ugnsform med bakplåtspapper och olivolja och stjälp ut degen i formen.
  2. Tryck över hela ytan med dina fingrar så det bildas små luftfickor.
  3. Toppa degen med valfria ingredienser och lite havssalt, sätt in i ugnen och baka av brödet i ca 20-25 minuter tills det puffat upp och är välgräddat.
  4. Låt svalna och placera det som en centerpiece på middagsbordet eller bara käka en bit av det med ost och lite god chark!

I klippet här nedanför kan du se själv hur Mat-Tina gör!

Här hittar du fler underbara och enkla recept från Matbibeln!