”Förbjuden” pasta carbonara signerad Marianne Mörck

Det tar ett helt liv att bemästra konsten att laga en perfekt pasta carbonara. Sångaren och skådespelaren Marianne Mörck hävdar däremot att hon är så nära det går. När hon gästar Sofia Daléns ”Paradrätten” visar hon hur hon gör sin absolut bästa maträtt. En ”förbjuden” carbonara som skulle får alla italienare att svära eftersom den egentligen bryter mot alla regler som finns. Titta i Youtube-klippet längre ner för att se när hon och Sofia lagar mat!

Trots att hon i grund och botten är utbildad operasångare och skådespelare vid teatern så tänker de flesta på hennes tv-roller som hon gjort på senare år när de tänker på Marianne Mörck. 74-åringen har bland annat synts i ”Bonusfamiljen”, ”Strandhotellet”, ”Stjärnorna på slottet” och i flera ”Wallander”-filmer. När hon anländer till Sofia Daléns underhållnings- och matlagningsserie ”Paradrätten”, som finns på Youtube, gör hon det helt plötsligt som receptmakare.

”Förbjuden” pasta carbonara

Hon är där för att visa upp sin egen tolkning av en klassiker: en pasta carbonara. Det är en av hennes älsklingsrätter.

– Jag äter allting utom lamm. Vare sig det är ungt eller gammalt. Varken hackat eller luat. Om jag går på restaurang någon gång så blir det på en pizzeria och då äter jag carbonara, säger hon.

När Sofia Dalén sedan påpekar att Mariannes pasta carbonara innehåller sådant som en vanlig carbonara egentligen inte gör och att det säkerligen skulle uppröra en del italienare som ofta är hårda när det kommer till matlagningsregler svarar hon:

– Nu är vi inte i Italien.

Helt rätt, Marianne! Man får göra precis som man vill. I detta fall är det ”förbjudet” att ha vitlök, grädde och gorgonzola (mögelost) i carbonaran – men det struntar hon som sagt blankt i.

Carbonara recept

Du behöver följande ingredienser för att laga rätten:

  • Ett paket Capellini no 1 (tunn spaghetti)
  • 2 dl grädde
  • Gorgonzola
  • Parmesan
  • Bacon eller pancetta
  • Ägg
  • Färsk basilika
  • Vitlök
  • Olivolja
  • Salt & peppar

Så här gör du

  1. Tärna baconet/pancettan och stek knaprigt i panna.
  2. Blanda stor bit gorgonzola med grädden och koka ihop i en kastrull, rör hela tiden.
  3. Låt baconet/pancettan droppa av överflödigt fett på hushållspapper när det är klart.
  4. Hacka basilika och vitlök – blanda i en skål.
  5. Koka upp vatten i en stor kastrull, häll i salt och lite olivolja. Koka pastan i tre minuter.
  6. Lägg ett pastanystan på en tallrik och häll över den ostiga gräddsåsen över, släng på lite bacon/pancetta, hackad vitlök och basilika och riv till sist över parmesan.
  7. Njut av den syndigt goda pastan carbonara!

Här nedanför kan du själv se ett klipp på hur det går till!

Här hittar du fler recept från Matbibeln!