Entrecote av Mästerkocks-Caroline med pommes och ”fusk-bea”

Mästerkock-finalisten Caroline Freyschuss delar med sig av ett av sina absoluta favoritrecept. Entrecote, perfekta pommes och en supergod dragonmajonnäs.

December brukar innebära julmat i massor hela månaden igenom och det kan lätt kännas som att det blir lite för mycket Janssons frestelse och köttbullar, hur gott det än må vara. Det här receptet som matinfluencern Caroline Freyschuss tagit fram för Matbibeln passar perfekt om man vill ha lyxig mat men ändå bryta av mot den tunga julmaten.

Entrecote och pommes recept

För att laga fyra portioner behöver du följande ingredienser:

Pommes frites:
2 l vatten 
1 msk ättiksprit 12 % 
1 kg mjölig potatis (ex King Edward) 
1 msk salt 
Frityrolja 

Gör såhär:

  1. Skär potatis i stavar 
  2. Koka upp vatten, salt och ättikssprit 
  3. Lägg i potatisen 
  4. Sjud potatisen försiktigt i 8 minuter, vi vill inte att den ska gå sönder 
  5. Ta upp potatisen och låt rinna av på hushållspapper eller galler i 20 minuter 
  6. Värm frityroljan till 160 grader. Fritera potatisarna ca 1-2 minuter. Ta upp låt torka på hushållspapper ca 20 minuter. 
  7. Värm oljan till 180 grader. Fritera potatisarna slutligen ca 3 minuter. Låt torka på papper och salta före servering.  

Stekt entrecote 
Ingredienser: 
600 g Entrecote (gärna i bit så att du kan skära tjocka skivor)  
100 g Smör 
2 Vitlöksklyftor 
1 kruka färsk timjan 
Salt, peppar & neutral olja till stekning 

Gör såhär:

  1. Skär entrecote i tjocka skivor 
  2. Hetta upp en stekpanna rejält, gärna en gjutjärnsgryta om du har.  
  3. Salta och peppra köttbitarna. Stek snabbt på båda sidor tills den får en gyllene färg i neutral olja.  
  4. Sänk värmen, tillsätt smör, vitlök & timjan i stekpannan och ös köttbiten med smör tills du når en innertemp på ca 48 grader (den ska stiga under vila till ca 53 grader). 
  5. Låt köttet vila i minst 15 minuter 

Dragonmajonäs 
Ingredienser: 
1 Äggula 
1 tsk Rödvinsvinäger 
1 msk Dijonsenap 
Blad från 1/2 kruka dragon 
1 krm Lökpulver 
½ krm Gurkmeja 
3 dl mat- eller rapsolja 
Salt 

Gör såhär:

  1. Vispa ihop äggula, vinäger & dijonsenap i en skål.  
  2. Tillsätt under konstant vispning lite olja i taget i en jämn stråle. Vispa under hela tiden tills all olja är tillsatt.  
  3. Smaka upp majonäsen med med salt, kryddor & dragonen. Den får gärna stå till sig ett tag innan servering, kan därav med fördel förberedas dagen innan.

 

Läs mer om...