Per Morbergs lasagne får gästerna att tappa hakan

Lasagne är den perfekta vintermåltiden. Eller ja, det är väl en perfekt måltid egentligen när som helst på året men just under vintern sitter det extra fint. Det är en sådan rätt som är bra på många olika vis för det går lika bra att äta som bättre middag när man har gäster men också bra i matlådan. Per Morbergs lasagne, som vi får ta del av här nedanför, är ingenting annat än fantastiskt. Häng med!

Under veckorna är det inte alltid så enkelt att hitta tid eller ork att ställa sig vid spisen och laga mat. Därför är det väldigt skönt att laga mat som ofta räcker till några matlådor som man kan ta med till jobbet. Utöver att spara tid så sparar man en hel del pengar på att inte köpa lunch ute. Lasagne är en maträtt som inte bara är otroligt god utan också ofta räcker till matlådor. Här nedanför kommer ett smarrigt lasagnerecept signerat ingen mindre än Per Morberg!

Per Morbergs lasagne

För att laga Per Morbergs lasagne behöver du följande ingredienser för 4-5 portioner.

Köttfärssås

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 klyfta vitlök
  • 500 g köttfärs
  • 1 msk tomatpuré
  • 400 g körsbärstomater på burk
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1 msk soja
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk worcestershiresås

Bechamelsås

  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl
  • 1 liter mjölk
  • 1 tsk salt

Lasagne

  • ca 15 förkokta lasagneplattor (10 x 20 cm)
  • ca 100–150 g riven ost, kan t.ex. vara gratängost, parmesan eller mozzarella – gärna blandat

Gör så här

Köttfärssås:

  1. Börja med att hacka löken.
  2. Stek på medelvärme i en stekgryta medan du skalar och river moroten. I med den i samma gryta.
  3. Hacka vitlöken och lägg i. Stek i 5–10 minuter så att löken blir mjuk.
  4. Lägg i köttfärsen och höj värmen. Stek tills färgen fått färg, den behöver inte brynas.
  5. Tillsätt tomatpuré och rör runt. Häll i burktomaterna, rosmarin, soja, fisksås och worcestershiresås.
  6. Låt puttra länge (gärna ett par timmar, men minst 20 minuter) på svag värme.
  7. Smaka av med soja, worcestershiresås, salt och peppar. Servera med kokt spagetti.

Lasagne:

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Smält smöret till bechamelsåsen i en tjockbottnad kastrull och rör ner mjölet.
  3. Hetta upp mjölken och tillsätt i omgångar under omrörning. Låt koka upp innan du häller i mer mjölk. Se till att såsen inte klumpar sig. Smaka av med salt.
  4. Smörj en ugnsfast form och täck bottnen med ett tunt lager köttfärssås och bechamel.
  5. Lägg på ett lager lasagneplattor. Fortsätt att varva köttfärssås, bechamel och lasagneplattor.
  6. Det översta lagret ska enbart vara bechamelsås.
  7. Strössla över osten och ställ in i ugnen i ca 20 minuter.
  8. Ta ut och låt vila 10 minuter innan servering.