Minimunkar gör succé på nätet – himmelska receptet är enklare än du tror

När man talar om fika, föreställer sig många kakor eller tårtor. Men det finns förstås en uppsjö av andra smarriga godsaker att sätta tänderna i, till exempel minimunkar. Här kommer ett recept på delikatessen som har blivit väldigt populär senaste tiden. Nämligen små yoghurtbollar, en slags friterade minidonuts!

Donuts, eller munkar som vi brukar kalla dem här i Sverige, är verkligen gott men kanske inte helt lätt att göra själv. Kanske är det just därför som dessa minimunkar har blivit en sådan het baktrend på nätet på sistone. För den här delikatessen, med friterade runda små yoghurtbollar, är verkligen hur enkelt som helst att dra ihop. Det går också snabbt och är klart på ungefär en halvtimme. Dessutom är det förstås fantastiskt gott!

Italiensk variant

Fyllningen i denna italienska variant består av naturell yoghurt, mjöl, mjölk, ägg, socker och lite riven citron. Sedan tar du bara dina yoghurtbollar, friterar dem i lite olja och doppar i socker.

Servera gärna med en kopp kaffe till fikat, eller när du helt enkelt bara är sugen på något gott! Det här receptet på minimunkar har också gjort stor succé på nätet, med miljontals visningar. Här nedan kan du själv se hur du går tillväga för att baka dessa godsaker.

Minimunkar recept

Du behöver följande ingredienser för att baka en sats.

  • 250g mjöl
  • 250g naturell yoghurt
  • 150 ml mjölk
  • 1 ägg
  • 1 riven citron
  • 70g socker
  • 10g bakpulver
  • Vegetabilisk olja
  • Strösocker för garnering

Gör så här

  1. Ta fram en skål. Knäck i ett ägg och blanda ihop med socker. Fyll på med naturell yoghurt och fortsätt röra om. Blanda sedan ner mjölk och citronzest.
  2. Häll upp mjöl i en djup tallrik och blanda i bakpulver. Häll långsamt över till skålen och rör om till en fast smet.
  3. Hetta upp olja i en djup stekpanna eller kastrull. Ta lite av smeten, ungefär två teskedar, och ploppa ner i oljan. Var försiktig så att det inte stänker!
  4. Gör likadant med ytterligare några bollar smet. Stek sedan i 1-2 minuter, eller tills bollarna är gyllene, och rör om ofta.
  5. När yoghurtbollarna har friterats färdigt, doppar du dem i en skål med lite socker.
  6. Nu är det bara att äta och njuta. Hur gott som helst!

Här nedanför kan du se ett klipp på hur man gör.