Amerikanska pannkakor serverade av Per Morberg

Amerikanska pannkakor skiljer sig ganska mycket från de tunna, svenska pannkakor vi är vana med men är icke desto mindre mumsiga att smaska i sig. Det är kanske ingenting man äter till frukost varje dag men på en helgmorgon kan det vara minst sagt underbart och lyxigt med lite tjockare pannkakor. Här nedanför bjuder ingen mindre än Per Morberg på sitt recept, häng med!

I Sverige har vi ätit pannkakor, eller plättar som de kallas på vissa platser, sedan 1538 då pannkakor gjorde på råmjölk och har historiskt sett ätits som efterrätt till ärtsoppan på torsdagar med sylt, glass, grädde eller bär och strösocker. Men ute i världen har man ätit pannkakor sedan urminnes tider. Faktum är att man via prover hittat spår av en slags primitiv pannkaka inuti stenåldersmannen Ötzi.

Amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor då? De lagas med bakpulver och är tjockare och äts oftast med sirap, honung eller smör och serveras oftast till frukost där man ofta även äter korv, ägg eller bacon till pannkakorna.

Här nedanför visar stjärnkocken Per Morberg hur han lagar sina amerikanska pannkakor, du behöver följande ingredienser för 18 pannkakor.

  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 msk socker
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl matolja
  • 4 dl filmjölk

Gör så här

  1. Rör ihop vetemjöl, bakpulver, salt och socker
  2. Rör ihop äggen tillsammans med oljan.
  3. Vispa grundligt mjölblandningen med filmjölken till en jämn smet.
  4. Blanda i omgångar ner äggblandningen.
  5. Grädda pannkakorna i en het panna eller plättlagg.
  6. Vänd pannkakorna när den ostekta sidan börjar visa små kratrar.
  7. Stek i omgångar och håll dem varma i ett ugnssäkert fat i ugnen.

Så himla gott och enkelt. Frukosten blir verkligen mycket lyxigare med några amerikanska pannkakor. Detta bör man verkligen prova nästa gång man har lite extra tid över på morgonen!