Trä-skärbräda: Därför måste du göra dig av med köksredskapet

I köket blir saker och ting snabbt snuskiga. Man hanterar råvaror och vätskor där som lätt blir bakteriehärdar. Disktrasan är ett av de föremål som snabbast blir snuskigt – men det är långt ifrån den enda bakteriehärden i köket. När Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, gästade tv-programmet Nyhetsmorgon för att prata om hygien i köket avslöjade hon vilka redskap vi borde slänga på en gång, bland annat trä-skärbräda.

Det finns två platser i hemmet som känns extra viktiga att hålla rena. Badrummet – och köket. Vad i dessa två rum som är extra snuskigt att lägga händerna på är upp till var och en. Men många tänker kanske att disktrasan i köket är det som är det värsta. Men det finns ett annat redskap som består av minst lika mycket bakterier och som inte är hygiensikt alls, även om man kanske inte tänker på det så ofta.

Trä-skärbräda en bakteriehärd

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, gästade tv-programmet Nyhetsmorgon och varnade då för ett specifikt köksredskap som i värsta fall kan få förödande hälsokonsekvenser – nämligen skärbrädor gjorda i trä.

Många tror att skärbrädorna i trä är självrengörande men så är inte fallet. En använd skärbräda i trä har sprickor i sig och i dessa sprickor gömmer sig mängder med farliga bakterier.
– Om du har kyckling på skärbrädan, då är det ganska stor risk för att det fastnar farliga bakterier i sprickorna, säger professorn.

Bakterier på skärbrädan

När man sedan använder skärbrädan till råvaror som inte ska värmas upp, riskerar dessa bakterier att överföras från maten till oss människor. Enligt Marie-Louise krävs så lite som tio ehec-bakterier för att en vuxen människa ska bli sjuk. Bakterien är mer smittsam än salmonella och kan orsaka svåra magsmärtor och diarré.

Hennes råd är att bara använda skärbrädorna av trä till uppskärning av bröd. Marie-Louise menar att skärbrädorna i trä såklart är vackra, men det är långt ifrån de smidigaste redskapen.

Bland annat går de inte att diska i maskinen, och bakterier går inte att få bort manuellt om man inte sköljer dem i 60-gradigt vatten under en period på minst 30 minuter. Även då är det svårt att komma åt att göra rent i sprickorna, där bakterierna frodas.
– Varje enskild bakterie fastnar. I varje prick är det mellan en miljon och tio miljoner bakterier. Det kanske inte är så hygieniskt trots alls, säger hon i inslaget.

Rekommendationen

Hennes rekommendation är istället att använda skärbrädor i plast och för att vara riktigt på den säkra sidan, byta ut sina skärbrädor tre till fyra gånger om året. Ett annat tips från professorn är att använda olika färger på skärbrädorna till olika livsmedel. På så vis vet du vilka du använder för kött och vilka du använder för annat.

Kände du till det här?