Apelsinpaj med saffran av Camilla Hamid: För god att avstå

Att kunna duka fram något gott efter middagen får alltid gästerna att känna sig lite extra bortskämda. De kommer dessutom att vara rejält mätta efter vilket alltid är ett kvitto på att man haft en bra kväll. Här nedanför visar ingen mindre än Camilla Hamid hur hon lagar en alldeles underbar apelsinpaj med smak av saffran, häng med!

En god paj är riktigt svårslagen, det skulle nog de flesta hålla med om. Det som är bra med paj är att smakkombinationerna är snudd på oändliga, man kan utan problem byta ut smaker efter humör. Här kommer ett recept på en underbar apelsinpaj, signerad superstjärnan Camilla Hamid.

Apelsinpaj recept

Camilla själv beskriver den här pajen på följande vis:
”En smakkombination som jag verkligen har fattat tycke för senaste tiden är apelsin och saffran. Tänk er ett sprött pajskal gjort på pepparkaka, krämig apelsinfyllning och fluffig saffransmaräng!”

Du behöver följande ingredienser för en apelsinpaj på 6-8 bitar:

Pajskal:
300 g pepparkakor
150 g smör

Fyllning:
10 stora äggulor
2 burkar sötad kondenserad mjölk à 397 g
skal från 2 apelsiner
saft från 1 apelsin

Saffransmaräng:
2 äggvitor
1 g saffran
1 krm salt
1 dl strösocker

Baka din apelsinpaj i en 23 cm pajform.

Gör så här

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa pepparkakorna till ett fint smul i en matberedare eller för hand.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulorna.
  4. Tryck ut kexmassan i en pajform och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till en jämn smet och häll upp det i pajskalet.
  6. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  7. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan du toppar med maräng.
  8. Saffransmaräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  9. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Tillsätt saffran och salt. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  10. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  11. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
  12. Servera direkt eller förvara din apelsinpaj i kylskåpet!

Här nedanför kan du själv se hur Camilla gör.

Så underbart, detta måste man ju bara prova själv hemma!