Saffransgifflar av Filip Poon: Ett måste i jul

Nu när det verkligen börjar närma sig jul så har de flesta full upp med julbak, städning och allt däremellan. Men om man fortfarande står lite i valet och kvalet om vad man ska ta och baka till julafton så borde man verkligen ta en titt här nedanför. Där visar ingen mindre än Filip Poon hur han gör sina saffransgifflar och när man får se resultatet inser man att det är det enda man behöver i jul, häng med!

Saffran hör verkligen julen till, det är även väldigt användbart till många olika saker. Man kan till exempel ha det i drinkar, matlagning och såklart även i bakverk. I receptet nedan visar Filip Poon hur han gör gifflar med smak av just saffran. Saffransgifflar är verkligen juligt!

Saffransgifflar recept

För att laga Filip Poons saffransgifflar behöver du följande ingredienser:

Fördeg:
480 g (eller ca 8dl Mjöl)
4 dl mjölk
40 g jäst
1 g saffran

Tillsätt sedan till fördeg:
400 g (eller ca 6,5 dl Mjöl)
1 ägg
0.5 tsk salt
160 g eller 1.5dl socker
160 g kallt smör

Fyllning:
300 g rumstempererat smör
3 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 msk majzena

Tillbehör:
Vispat ägg
Socker
Smält smör

Gör så här

  1. Blanda fördegen till dina saffransgifflar på låg hastighet i 5min. Låt jäsa 20 min.
  2. Tillsätt sedan resterande till fördegen och blanda i ca 15min. Eller tills degen är elastisk och inte kladdar. Gör glutentestet den ska vara väldigt stretchig. Ställ in i kyl i 30 min.
  3. Vispa ihop fyllningen.
  4. Dela degen i två, och Kavla sen ut varje del till en avlång rektangel , bre på fyllnigen jämnt och vik ihop som i filmen, Vik varje deg i tre till fyra delar, se till så att deg änden kommer underst. skär sedan 4-5cm stora gifflar.
  5. Lägg gifflarna tätt bredvid varandra på bakplåtspapper, ha på handduk och låt jäsa ca 1- 1.5h timme, eller tills de har dubblat i storlek.
  6. Pensla dom jästa Gifflarna med äggvisp, grädda i mitten av ugnen på över och undervärme i 200°c i ca 12-15 min.
  7. Ta ut dina saffransgifflar, låt svalna och pensla sedan med smält smör och strö över socker.

Här nedanför kan du se ett klipp på hur Filip Poon själv gör sina saffransgifflar.

 

Läs mer om...