Fiskgryta är en perfekt middag nu under vintern! Det är kallt och burrigt ute vilket gör att man mer än gärna äter en mustig och värmande gryta. Receptet här nedanför är signerat ingen annan än mästerkocken Filip Poon. När man får se det färdiga resultatet är det svårt att inte bli rejält sugen, häng med själv och se!
Filip Poon är kocken som gjorde sig ett namn i Sveriges mästerkock 2015, blott 19 år gammal. Efter succén har Filip fortsatt bjuda på underbara – och ofta väldigt lättlagade – recept på sin Youtubekanal där han har över 160 000 prenumeranter. Receptet på fiskgryta här nedanför är hämtat därifrån, scrolla ned och ta del av läckerheterna vettja!
Fiskgryta av Filip Poon
För att laga 5-6 portioner av Filip Poons fiskgryta behöver du följande ingredienser:
Fiskgryta
2 gul lök, skivad
1 fänkål, skivad
2 vitlöksklyftor, skivad
2 morötter, skivad
1 msk salt
2-3dl vitt vin
2st burkar krossade tomater
2st fiskbuljongtärningar
7-8dl himmelsjuice
Peppar
Några droppar champagnevinäger
Dill hackad
Fisk:
0.5kg lax
Ca 300g torsk
250g frysta musslor
1dl räkor
Aioli:
(Obs går att köpa färdig majonäs och riva ner vitlök i den med, men känner du dig pretentiös så gör egen som i videon)
1vägg
1 nypa salt
1 tsk senap(dijon blir bäst)
1riven vitlöksklyfta
2-3dl rapsolja
Mixa ihop allt i en stavmixer
Gör så här
- Börja din fiskgryta med en stor kastrull som står på medelvärme: stek löken, vitlöken, moroten och fänkålen i ca 3-4min salta lite här!
- Höj värmen och gå i med vinet, låt koka 3min, gå i med den krossade tomaten, buljongtärningarna och himmelsjuicen koka i ca 20 min på medelvärme.
- Smaka av grytan och salta, peppra och gå i med vinägern om det behövs.
- Den hackade dillen kan kastas i här med.
- Tillsätt sedan fiskgrytbitarna musslorna och räkorna, sänk värmen och låt stå i minst 5min.
- Mixa aiolin och servera din fiskgryta varm, gärna med lite bröd eller kokt potatis till! njut din livsnjutare!
I klippet här nedanför kan du se hur Filip lagar sin fiskgryta.