Att kunna bjuda sina middagsgäster på en smarrig efterrätt när man ätit middag är alltid en succé. Som gäst känner man sig alltid så otroligt bortskämd när det dukas fram efterrätt. Men som värd eller värdinna kan det ibland vara lite svårt att komma på en efterrätt som känns pigg och ny, det blir ju lätt att man gör samma gamla vanliga. Men här nedanför kommer en variant på en klassisk efterrätt som ändå känns lite ny och fräsch, det är nämligen Camilla Hamids pavlova, häng med!
Det finns mängder av olika bakverk att bjuda på när det vankas efterrätt men ganska ofta känner man att det står lite still i huvudet när man väl ska bestämma sig för vad man ska göra till sina gäster när de kommer på besök. Pavlova är en marängbaserad efterrätt som nog många smakat och kanske till och med gjort hemma själva någon gång. Men varianten här nedanför har nog ingen smakat, det är nämligen ett recept på Camilla Hamids pavlova.
Camilla Hamids pavlova
Du behöver följande ingredienser för att slänga ihop Camilla Hamids pavlova:
Maräng:
100 g hasselnötter
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker
Salt kolasås:
2,25 dl strösocker
100 g rumstempererat smör
1,25 dl rumstempererad vispgrädde
1 tsk flingsalt
2 äpplen
2 dl vispgrädde
Gör så här
Börja Camilla Hamids pavlova med att göra marängbotten enligt nedan.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg de naturella hasselnötterna på plåten och rosta dem i mitten av ugnen i ca 10 min. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet. Mixa nötterna till ett fint smul. Ställ åt sidan.
- Sänk temperaturen till 100 grader (över- och undervärme).
- Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott. Vänd till sist ner hasselnötsmixet.
- Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
- Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
Sedan fortsätter du Camilla Hamids pavlova med att göra salt kolasås enligt nedan.
- Smält strösockret på låg temperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sockret ska smälta helt och hållet, det ska inte finnas några klumpar kvar och ha fått en fin gyllenbrun färg.
- Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner lite smör i taget samtidigt som du rör om kraftigt hela tiden.
- Häll ner vispgrädde i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att röra om hela tiden. Skär sig såsen här så är det ingen fara, det löser sig sen när du kokar upp den.
- Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen koka upp till 107 grader.
- Ta bort kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt.
- Häll upp kolasåsen i en värmetålig burk, gärna av glas.
- Låt såsen svalna och tjockna i rumstemperatur innan du rör ner tunt skivade äppelklyftor.
- Montering: Fyll marängbotten med vispad grädde och kolasåsen med äpplen i. Servera Camilla Hamids pavlova direkt.
Här nedanför kan du se ett klipp på hur Camilla själv gör.