Pollenallergi? Då ska du undvika dessa 8 livsmedel

Snuva, kliande ögon, nysattacker – och i värsta fall även influensasymtom, koncentrationssvårigheter och extrem trötthet. Pollenallergi är sannerligen inget roligt, speciellt inte om man är rejält allergisk. Vi må ännu vara några månader från pollensäsongen, men det kan ändå vara bra att redan nu tänka på hur man lindrar sin allergi. Det kan man göra genom att undvika de åtta livsmedel som listas här nedanför.

Våren är här inom några veckor och den må vara härlig på många sätt och vis, men är man allergisk mot pollen kan det ställa till med rejäla besvär. Enligt Astma & Allergilinjen lider var femte svensk i dag av olika problem med pollenallergi. Oftast är man allergisk mot björk- eller gräspollen, men många andra träd och växter kan också ligga bakom allergin.

Mat förvärrar pollenallergi

Och som om inte det vore nog – det finns också vissa livsmedel som kan göra att besvären förvärras. Nu varnar experten och allergologen Mohanna Alavi för maten som pollenallergiker bör undvika så här i vårtider. Ja, pollensäsongen är på god väg och många svenskar bävar inför vad som komma skall. Som vanligt gäller det att vara noga med att behandla sin pollenallergi – men det är viktigt att ha koll på att besvären även kan förvärras av annat. Helt vanliga livsmedel, exempelvis.

Pollenallergi överkänslighet

Enligt Astma & Allergilinjen kan pollenallergiker ofta bli överkänslig mot vissa specifika livsmedel. Detta brukar kallas för korsallergi och kan leda till ytterligare symtom som svullna läppar och kliande hals. Korsallergi innebär att man genom pollenallergi reagerar på liknande allergiämnen, fast från helt andra källor. Immunförsvaret luras då att tro att man är allergisk mot något som man i själva verket inte alls är allergisk mot.

Kärnfrukter

Vad man kan lätt kan luras av är att man kan tåla dessa livsmedel på vintern. Men på våren, när kroppen redan är exponerad och extra känslig, så kan man plötsligt bli allergisk. I en intervju med Metro varnar experten och allergologen Mohanna Alavi för maten man bör undvika under våren om man har pollenallergi

– Om man är björkallergiker kan det vara så att man inte tål äpplen heller, men det beror inte då på att man är allergisk mot äpplen utan mot björk. Detta gäller de även flesta andra kärnfrukter som päron och persikor, säger Mohanna Alavi till Metro.

Undvik dessa livsmedel

  • Äpplen
  • Stenfrukter
  • Jordgubbar
  • Curry
  • Morötter
  • Selleri
  • Tomat
  • Hasselnötter

Korsallergi är sällan farligt, men det kan orsaka en del obehag. Enligt Mohanna Alavi kan ett klokt tips vara att tillaga det man är allergisk mot innan man äter om man har pollenallergi.
– Sedan ska man undvika att kombinera dessa livsmedel, man behöver till exempel inte äta både persikor, äpplen och päron under en dag, säger Mohanna Alavi till Metro.

Kände du till detta?

 

Läs mer om...