Koka ris som på restaurang: Kocken avslöjar sitt bästa knep

Det är lättare sagt än gjort att koka ris till perfektion. Många gånger blir det en sörja av allt, eller så bränns mycket fast i botten. Inget av alternativen lockar jättemycket, det är nog de flesta överens om. Även om du följer instruktionerna på förpackningen, blir det ändå inte alltid rätt. Men vill du ha lite hjälp på traven i köket och inte slösa massa pengar på olika köksoprodukter, ta och lär av proffsen!

Mycket beror på vilken typ ris du använder, om det har blötlagts eller hur det har kryddats. Det handlar även om vilket vatten du använder och teknik. Här följer en guide i hur man koka ris.

Koka ris – steg för steg

Men för att säkerställa att du får till ett gott, välsmakande och fluffigt ris – följ dessa steg för att koka ris.

Till att börja med ska du skölja. Du borde vilja skölja av vitt ris tills vattnet är klart. Detta för du för att bli av med överflödig stärkelse, vilket kan göra att riset blir för klibbigt. Det kan ta några gånger innan vattnet blir helt klart.
Många erfarna kockar blöter riset i minst 20 till 30 minuter innan de koka ris.

Du behöver inte alltid skölja och blöta riset, men att göra det över natten kommer få riset att bli mer lättsmält och minska eventuella nivåer av arsenik i riset. En del rissorter kommer med höga nivåer av gifter från produktion och transport, men kan drivas ut genom att tillaga det på rätt sätt. Ett annat sätt att minska mängden arsenik är att koka ris med stort överskott av vatten som sedan hälls bort, skriver Livsmedelsverket.

1. Mät upp mängden torrt ris du vill tillaga.

2. Blötlägg över natten.

3. Skölj av riset noggrant tills du kan se att vattnet är helt rent.

4. Sila bort allt ris från vattnet.

5. Lägg riset i en kastrull med fem gånger så mycket vatten som ris, och dra på full värme med en nypa salt.

6. När riset börjat koka – dra ner värmen nästan hela vägen och sätt på ett lock.’

7. Koka på den lägsta temperaturen i 10-15 minuter.

8. Använd en gaffel för att få riset fluffigt.

Kände du till detta?

 

Läs mer om...