Juryns bluff under avsmakningen i ”Sveriges mästerkock”

Allt är inte som det verkar i ”Sveriges mästerkock”.
Nu avslöjas juryns smakfusk – som tittarna inte får se.
– Det går inte riktigt till som det ser ut på tv, säger tidigare deltagaren Evelina C. Reuterfors i podcasten ”Efter Rätten”.

Lyssna på den nya succépodden ”Efter Rätten” här:

Josefine Freij och Evelina C. Reuterfors träffades under inspelningarna när de båda tävlade i fjolårets upplaga av ”Sveriges mästerkock”. I år leder duon podcasten ”Efter Rätten” – en intervjuserie som ger en unik inblick i vad som sker bakom kulisserna på TV4:s populära amatörkocktävling. Podden produceras av Matbibeln.

Kravet på deltagarna i ”Sveriges mästerkock” – ingen slipper undan

Freij, som kom tvåa i tävlingen förra året, har fått många frågor om hur det egentligen går till i ”Sveriges mästerkock” när deltagarna får tydliga tidsdirektiv från juryn. Nu väljer hon att lägga korten på bordet och bekräftar vad deltagarna måste förhålla sig till i Mästerkocksköket.

Ingen slipper undan tidskravet.

– Tävlingen är det enda som är exakt så lång tid som man säger att det är, och som det också är i programmet. Juryn säger: ”45 minuter, kör!” och så är det. Man har inte mer tid. Det är några som frågat, om det verkligen är slut när de säger ”släpp allt ni har”? Ja, tiden är ute när tiden är ute. Du får inte mer tid, säger Josefine Freij i podden.

Samtidigt har produktionen under årens lopp tvingats ta till ett klassiskt tv-fusk. Detta i samband med att juryn – som i år består av Tommy Myllymäki, Tina Nordström och Tom Sjöstedt – ska smaka av deltagarnas kreationer.

Då sker juryns avsmakning – utanför bild

Allting sker enligt en noga utarbetad strategi för att maten hela tiden ska kunna hålla rätt temperatur. Tv-tittarna får se hur juryn smakar av maten framför ögonen på deltagarna. Men i själva verket har det här jobbet redan gjorts, när maten fortfarande var varm, utanför bild. Avsmakningen – och avgörandet – sker alltså egentligen utanför bild.

Sedan släpps deltagarna in igen, och välkomnas fram till juryn en efter en med sina respektive tallrikar.

– Det går inte riktigt till som det ser ut på tv. Utan precis som vi pratade om förra veckan så säger juryn ”släpp allt ni har” eller ”där är tiden ute”. Och då går man ut, som deltagare. Då lämnar alla deltagarna rummet och så går man till synken eller till ett stort väntrum som finns utanför. Då passar juryn på att smaka på alla deltagarnas komponenter medan de är varma, säger Evelina C. Reuterfors i podden.

Fotnot: Lyssna på hela avsnittet av podden ”Efter Rätten” här.

LÄS MER: