Mästerkock-Erics kritik efter lökdramat i TV4

Fransk löksoppa blev Eric Lichtensteins fall i ”Sveriges mästerkock”.
Nu riktar han kritik mot upplägget i elimineringen.
– Här öppnas dörren till framtiden, och så möts man i stället av att den stängs när elva får vandra vidare, säger han i podcasten ”Efter Rätten”.

Lyssna på succépodden ”Efter Rätten” om Sveriges mästerkock här:

Topp 12 har blivit topp elva i ”Sveriges mästerkock”. Efter ett lökdrama i elimineringen står det klart att studenten Eric Lichtenstein får lämna programmet. I programmet fick deltagarna laga en löksoppa och för Mästerkock-Eric blev det en utmaning modell tyngre.

– Tyvärr tappade ni någonting som är väldigt, väldigt viktigt i en löksoppa: och det är löksmaken, sade Tina Nordström i programmet.

Han ställdes till slut mot Amos Friedman när juryn skulle avslöja sitt beslut om vem som skulle bli den första att få lämna Mästerkocks-köket. Och det blev till slut juridikstudenten från Lund som fick lämna TV4:s amatörkocktävling först av alla sedan programmet flyttade in till topp tolv-köket. Snopet, så klart, för Lichtenstein.

– Ja men det var det verkligen. Här öppnas dörren till framtiden, och så möts man i stället av att den stängs när elva får vandra vidare. Men skitkul verkligen att ta sig till topp tolv, säger Eric i ”Efter rätten”.

Eric Lichtenstein om uttåget i Sveriges mästerkock

Efteråt riktar han kritik mot upplägget av kvalet. Han avslöjar i en stor intervju med podcasten ”Efter Rätten” – som leds av Evelina C. Reuterfors och Josefine Freij, och produceras av Matbibeln – att tiden inte räckte till.

– Vi hade ju 45 minuter på oss att laga en löksoppa och bara där var det ju lite tidsbrist nästan för att karamellisera en lök på så kort tid och ändå hinna gratinera den, säger Mästerkock-Eric i podden och fortsätter:

– Att bara få färg på sin lök tar ju en viss tid. Jag hade gärna haft en annan elimineringstävling. Så kan vi väl formulera det.

Han skickar också en pik till valet av maträtt.

– Lök är väl gott, men det finns väl godare saker att äta…

Fotnot: Lyssna på hela avsnittet av podden ”Efter Rätten” här (intervjun med Mästerkock-Eric släpps på torsdagen den 6 februari).

LÄS MER:

 

Läs mer om...