Stjärnkocken och tv-profilen Leif Mannerström har minst sagt gjort succé med sitt recept på kålpudding. Som tur är har han också delat med sig av sina bästa tips på hur man får till den klassiska rätten enkelt hemma.
Svensk husmanskost är något alldeles speciellt och de allra flesta kan nog skriva under på att riktigt god husman är svårslaget.
En av de rätter som älskas av såväl vuxna som barn och som funnits på det svenska matbordet i generationer är såklart kålpuddingen.
Det är inte bara billigt, mättande och lättlagat, utan även riktigt smarrigt när man får till det.
Så lagar du kålpudding som ett proffs
För den som vill ta sin kålpudding till nästa nivå så är ett hett tips definitivt att ta en titt på stjärnkocken Leif Mannerströms recept som han delat med sig av.
Han gör nämligen lite annorlunda än det klassiska receptet, för att få göra den mustiga rätten så smakrik som möjligt. Dels så använder han inte ris, och han brukar även använda socker istället för sirap.
”Kålpudding är en riktig klassisk paradrätt! Jag blandar två olika sorters kål och använder råsocker istället för sirap. Värt att tänka på att blandfärsen inte skall vara för fast!,” skriver han på sin Youtubekanal.
Läs mer: Här är lyxiga choklad-drinken som får alla att längta efter höstmyset
Reaktionerna på nätet
I kommentarsfältet till hans video på Youtube är det många som delar med sig av hur fantastiskt gott det blir.
”Husmanskostens kung! Jag gillar din matlagning riktigt mycket!!”
”Leif, du är sannerligen en fantastisk kock och karaktär. Du har hjälpt mig i många år, jag får ofta beröm för min matlagning och stora delar av det är din förtjänst. Jag tackar dig ödmjukast för det du gör och visar oss.”
”Det kan inte bli bättre Leif!”
Läs mer: Tv-kocken avslöjar hemligheten bakom snabbmats-klassikern – så enkelt gör du den själv
Leif Mannerströms kålpudding- du behöver:
Receptet är Leif Mannerströms:
- 1 kg Spetskål eller vitkål
- 200 gram Svartkål
- 1 kg Blandfärs
- 2 Gula lökar eller 1 stor
- 0,5 dl Ströbröd
- 1 kall kokt potatis
- 2 Ägg
- 1 dl Mjölk
- 100 gram Smör
- 0,5 dl Olja
- 2 matskedar Råsocker
- 1 msk Soja
- 1 msk Mjöl
- Rårörda lingon
- Salt och vitpeppar