Här får Robban Gustafsson äntligen smaka på Markus Aujalays Biff Rydberg.
Omdömet säger allt.
Den ene har utsetts till Sveriges roligaste man.
Den andre har inspirerat tv-tittarna med sin matkonst på bästa sändningstid år efter år, och är en av landets största stjärnkockar.
Här möts Robert Gustafsson och Markus Aujalay i ett unikt samarbete.
Syftet?
Aujalay lagar maten – Robban får ge sitt omdöme.
Det är på Aujalays Youtube-kanal i serien ”Markus bjuder in” som mötet sker. Aujalay, som tidigare var domare i ”Sveriges mästerkock”, bjuder där sina följare på sina bästa recept och tips i köket. Videoklippet med Gustafsson har redan visats en miljon gånger på nätet, vilket innebär att intresset varit stort för detta möte.
I centrum står en riktigt klassisk rätt, à la svensk husmanskost: Biff Rydberg.
– Jag hoppas att du ska kunna göra en klassisk Biff Rydberg, som är en rätt som nästan alltid serveras vid teaterpremiärer. Det är en tradition. Jag har ätit massa olika tallrikar och det varierar i kvalitet. Vissa vill ha stora bitar potatis och andra vill ha små tärningar, säger Robban till Markus.
Själv är humorkungen av tydlig åsikt i frågan:
– Det beror på köttet. Är det riktigt mört och fint vill jag ha den lilla tärningen, säger Robban.
I programmet lagar sedan Aujalay sin Biff Rydberg till Robban – komplett med en äggula på toppen.
Artikeln fortsätter under bilden.
Omdömet från gästen blir mycket bra – och Robban synar genast vad som är Markus stora hemlighet.
– Väldigt trevligt! Och sen alla de här små tipsen med blötläggningen av potatisen. Det är de där små grejerna som skiljer agnarna från vetet förmodligen. Och att det är så rena smaker, enkelt. Det är bara kött, potatis och lite pepparrotsgrädde egentligen, säger Gustafsson.
Markus instämmer.
– Ja, och det är det det ska vara. Men är det bra råvaror, då blir det enkelt och gott, säger Aujalay.
Samtidigt fanns det en ingrediens som Gustafsson saknade.
– Jag kan summera den här kvällen med: Fantastiskt slutresultat. Hade blivit lite ännu bättre med vitpeppar, säger Robban.
Recept: Markus Aujalays Biff Rydberg
Ingredienser för 2 personer
300 g oxfilé
2 gul lök
500 g fast potatis
olja och smör till stekning
salt och svartpeppar
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk dijonsenap
1 tsk skånsk senap
1 tsk osötad grov senap
1 tsk Colman’s senapspulver
svartpeppar
salt
persilja
färsk pepparrot
2 äggulor
Här kan man se när Markus bjuder in Robban på middag – och visar hur han gör sin Biff Rydberg:
Vad tycker du om Biff Rydberg? Skriv gärna en kommentar och dela gärna vidare inlägget.