När svensk husmanskost är bra tillagad är den riktigt, riktigt svårslagen. På engelska finns ett uttryck som heter ”comfort food” och är – precis som det låter – mat som får en att må lite bättre.
Svensk husmanskost räknas för de allra flesta av oss som just comfort food. Man blir glad, lugn och harmonisk av att äta en klassisk rätt som stekt fläsk med löksås, till exempel.
Här nedanför bjuder kändiskocken Filip Poon på sin speciella tolkning av en svensk klassiker, nämligen pannbiff med lök.
Pannbiff med lök och kokt potatis är en sådan där rätt som de flesta av oss har en relation till. Man kanske alltid fick det när man besökte sin faster eller mormor, eller så var det ens pappas paradrätt som han alltid ville laga.
Filip Poons pannbiff med lök
Alldeles oavsett så finns det såklart mängder av olika sätt att laga den här klassikern på, alla har säkert sitt lilla sätt.
Men här nedanför bjuder Filip Poon, känd från Sveriges mästerkock och sin egen Youtubekanal, på en riktigt smarrig variant av pannbiff med lök.
Ingredienser pannbiff med lök
För att laga två portioner av Filip Poons pannbiff med lök behöver du följande ingredienser.
Potatis för två personer
Till biffarna:
500 g blandfärs
1 ägg
1 gul lök
1 1/2 dl mjölk
1 msk salt
peppar
Till löksåsen:
1 gul lök
4 dl vatten
2 msk kalvfond
1 msk socker
1/2 tsk sherryvinäger
1 msk soja
Till pressgurkan:
1/2 gurka
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
Hemliga knepet
Ganska vanliga ingredienser till just den här rätte, visst. Men Filip Poon har ett hemligt knep.
I löksåsen brukar han nämligen hälla ned en skvätt soja och en liten skvätt sherryvinäger, för att smaka upp såsen lite extra.
Så smart knep! Här nedan kan du se exakt hur Filip Poon gör.
Tryck nu på DELA-knappen om du också älskar husmanskost!