Kanelbullar är guds gåva till fikabordet. Men det är inte alltid man får till de där saftiga skapelserna.
Men matkreatören Hilda Kirkhoff, har ett supersmart knep.
Kanelbullar är ett bakverk som vi alla har en relation till.
Själv tänker jag alltid på farmors kanelbullar en varm sommardag och ficka ute på altanen.
Hennes kanelbullar med ett glas mjölk till var bland det godaste jag visste när jag växte upp.
Och än i dag är jag svag för denna svenska superklassiker. Precis som många andra, vuxna som barn!
Farmors bullar var alltid saftiga och fulla med smak. När jag bakar dem själv, får jag inte till riktigt samma klockrena resultat.
Men matkreatören Hilda Kirkhoff har ett supersmart knep för att varje plåt med bullar ska bli riktigt, riktigt saftiga.
Ja, en sak är säker, detta receptet är värt att testa – dina fikagäster kommer garanterat inte att klaga!
Du behöver:
50 gram jäst
4 dl mjölk 3 %
1 dl grädde
1,5 dl vit sirap
1 ägg
1 tsk kardemummakärnor mortlade
150 g rumstempererat smör
13-15 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
2 msk kanel
1 msk ljus sirap
1 msk vetemjöl
Topping:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Så gör du:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt gräddmjölken och rör tills jästen löst upp sig.
Tillsätt sirap, kardemumma, ägg, smör. Arbeta in mjölet lite i taget. Men spara lite till utbakningen också.
Arbeta degen i tio minuter i köksassistent tills den är elastisk och släpper från kanten.
Täck bunken och täck med plastfolie och lägg över en handduk.
Fyllning:
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke.
Kavla ut degen till en platta, ca 30×40 cm (för 20 st). Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ungefär 2 cm breda bitar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt eller i bullformar av papper. Eller gör fina snurror som Hilda gör HÄR.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C i ungefär 8 min. Beroende på hur stora du gjort dem.
Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.
HÄR kan du se mer av Hildas recept på saftiga bullar.