Bananer: Så får du dem att hålla längre

Bananer är något de allra flesta har hemma. Men de kan vara lite svåra på så vis att de går från omogna till övermogna jättesnabbt, känns det som. Precis som med avokado känns det som att det bara finns ett litet fönster då de är perfekta.

Men det finns ett husmorsknep som gör att bananerna håller längre, och således blir enklare att hålla koll på. Och det bästa är att du inte ens behöver lämna köket, för du har mest troligt redan allting du behöver i skafferiet.

Det finns väldigt många hälsofördelar med att äta banan. De är för det första fria från fett, kolesterol och salt och innehåller mängder av vitaminer och mineraler som är bra för kroppen.

Hälsofördelar med bananer

Då bananer är fria från salt innebär det att risken för ökat blodtryck minskar. Samtidigt innehåller bananen kostfibrer, kalium, vitamin C och B6 vilket kan ge förbättrad hjärthälsa. Det är säkert fler än jag som haft bananer liggandes i någon dag, och helt plötsligt har de blivit bruna och börjar ruttna.

Slipp bruna bananer

Det är ingen dyr investering att köpa nya, men jag tycker att man aldrig ska slänga mat i onödan. Därför bör man ta till de knep man har för att få de att hålla så länge som möjligt. Och faktum är att det finns flera smarta knep för att få just bananer att hålla längre.

1. Linda in i plastfolie

När bananer mognar släpper de ut någonting som heter etylengas. Det gör att de blir brunare snabbare, men detta går att undvika med ett enkelt knep.

Det enda du behöver göra är att riva av en bit platsfolie och vira runt skaftet på banenen eller hela klasen. Detta gör i sin tur att mindre gas kan frigöras, vilket medför att bananen inte blir brun lika snabbt.

2. Låt ligga för sig själva

Just att utsöndra etylengas är ingenting bananer är ensamma om. Det gör i sin tur att du inte bör lägga bananer nära annan frukt.

Får bananen ligga för sig själv är chanserna större att de inte utsätts för gasen, och därmed kan hålla längre.

Bada i ättika

Det må låta väldigt märkligt, men ättika kan göra underverk för dina bananer. Today skriver om ett riktigt smart knep där du börjar med att skära upp bananen i mindre skivor för att sedan lägga dem i ättika. Den gör att bananerna inte blir bruna lika snabb. Om du känner av smaken av ättika när du väl ska äta bananen, spola den bara under lite vatten.

Här hittar du fler recept från Matbibeln!