Gurkmeja har i årtusenden använts för att behandla mängder av olika åkommor. Och studier bevisar vilka fantastiska fördelar kryddan från sydvästra Indien har.
I Sverige har den mest använts i matlagning, men den orangegula roten kan användas till så mycket mer. Särskilt nu under förkylningstider. Läs mer om det här nedanför!
Oleg Antzutkin är professor på LTU och han rekommenderar alla att äta gurkmeja varje dag. Blandar man gurkmeja och honung får man en riktig dunderkur!
Studier visar
– Det finns flera studier som visar att gurkmeja är bra, både mot cancer och Alzheimers. Det är även intressant att i Indien där kryddan är en vanlig del av matlagningen är det betydligt mer ovanligt med Alzheimers sjukdom än här i Sverige, har han sagt till SVT. Det ska också minska inflammationer och vara bra för hjärtat.
Blanda gurkmeja och honung
Du behöver följande ingredienser, troligtvis har du dem redan i skafferiet.
• 1 msk gurkmeja, torkad
• 100 g ekologisk honung
Så här gör du:
- Blanda ingredienserna i en ren glasburk.
- Ta en halv matsked av blandningen varje timme när du börjar känna dig krasslig. Se till att blandningen smälter på tungan ordentligt innan du sväljer. Du kan även blanda ned det i en kopp te eller varm mjölk.
- Dag två kan du upprepa proceduren var annan timme.
- Dag tre räcker det att du tar en halv matsked tre gånger.
Här nedanför kan du se en video på hur det fungerar.