Vem som helst kan drabbas av c-vitaminbrist. För att hålla oss pigga och krya är det viktigt att vi får i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler. Men ibland kan det vara svårt att veta exakt vad man ska äta för att få den där nödvändiga vitaminboosten.
Ta bara C-vitamin som exempel. Många tror kanske att det handlar mest om att trycka i sig apelsiner, men det finns faktiskt vissa livsmedel som är betydligt mer fullproppade av nyttigheter. Visste du till exempel att ett ökat C-vitaminintag såväl kan motverka för tidigt åldrande, som att stärka benstommen och förbättra dina kolesterolvärden?
Här kan du läsa fler artiklar om nyttig mat!
C-vitamin fungerar som en antioxidant och krävs för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Genom ett ökat C-vitaminintag kan man stärka benstommen. Det stärker också immunförsvaret, vilket ger ett ökat skydd mot förkylningar, influensa och infektioner, liksom att det underlättar kroppens järnupptag via maten.
C-vitaminbrist
Utöver det kan C-vitamin faktiskt motverka tidiga ålderstecken. Detta beror på att C-vitamin förbättrar den cellulära syresättningen. Förutom det motverkar C-vitamin oxidering av det ”onda” LDL-kolesterolet och gynnar det ”goda” HDL-kolesterolet. Med andra ord kan det bidra till förbättrade kolesterolvärden.
Livsmedelsverket skriver att det i dag är ovanligt att man drabbas av C-vitaminbrist. Å andra sidan är människan en av få arter som inte själv kan tillverka C-vitamin, och därför behöver vi få i oss det via kosten.
Viktigt med kosten
Om man slarvar med kosten, som genom att äta väldigt mycket snabbmat, hel- eller halvfabrikat eller alldeles för lite frukt och grönt kan det leda till att man drabbas av C-vitaminbrist. Andra riskfaktorer för C-vitaminbrist kan vara stress, rökning, överträning eller att man äter p-piller eller värktabletter.
Här är några tecken på c-vitaminbrist:
- Trötthet
- Svaghet
- Irritation
- Blödande tandkött
- Tandlossning
- Förkylning
- Högt kolesterolvärde
- Näsblod
- Dålig matsmältning
- Muskelkramper
- Ont i ben och leder
- Torr hud
Vid allvarlig C-vitaminbrist kan man dessutom drabbas av skörbjugg, skriver Livsmedelsverket.
Vilken mat är bra?
Många har säkert hört att apelsiner är fullproppade av C-vitamin. Och visst, om du skalar och äter en stor apelsin så får du i dig dagsbehovet.
Men det finns vissa livsmedel som är ännu mer rika på C-vitamin. Paprika innehåller till exempel tre gånger så mycket C-vitamin som en apelsin, och det räcker att äta en tredjedels paprika för att täcka dagsintaget. Generellt ska du äta mycket frukt, bär och grönsaker – gärna citrusfrukter – för att få i dig mycket C-vitamin. 1 portion broccoli (100 gram) täcker också dagsbehovet, liksom 3 brysselkål.
10 livsmedel som är rika på C-vitamin:
- Paprika
- Apelsin
- Broccoli
- Brysselkål
- Torkade nyponfrön
- Kiwi
- Grapefrukt
- Jordgubbar
- Svarta vinbär
- Nässlor
Så undviker man c-vitaminbrist
Livsmedelsverket skriver att det i dag är ovanligt att drabbas av C-vitaminbrist. Mängden C-vitamin som varje människa behöver få i sig varierar, bland annat beroende på ålder och kön.
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör vuxna få i sig 75 milligram C-vitamin varje dag. Gravida och ammande bör få i sig lite mer, 85 respektive 100 milligram per dag, medan det för barn är något lägre, från 20 milligram per dag för spädbarn till 50 milligram per dag för barn 10-13 år. Här kan du se hela listan med Livsmedelsverkets rekommendationer för det dagliga intaget av C-vitamin.
Här kan du läsa fler artiklar om nyttig mat!