Att äta chiafrön är nyttigt, det vet nog de flesta av oss som försökt hålla en balanserad och nyttig kost någon gång. De går utmärkt att äta under frukosten, det är väldigt populärt att göra chiapudding till exempel. Det ger en bra start på dagen och man står sig gott fram till lunch.
Men få av oss vet exakt vad de kan göra för ens kropp. Faktum är att de rentav är nyttigare än man kan tro. Här nedanför kommer en lista på vad som händer i kroppen om man äter chiafrön varje dag.
1. Chiafrön bra för hjärtat
Chia innehåller 8 gånger så mycket omega 3 som lax gör. Omega 3 minskar bland annat risken för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt boken Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs.
2. Bra mot ångest
Magnesium är en mineral som många inte får i sig tillräckligt av. Brist på magnesium ökar risken för depressioner och ångest, samt ökar risken för sjukdomar i muskler, skelett och hjärna. En vanlig rekommendation för att få i sig mer magnesium är att äta broccoli, men chiafrön innehåller 15 gånger mer magnesium än Broccoli.
3. Chiafrön mot järnbrist
Chia innehåller 3 gånger mer järn än spenat. Det här är extra viktigt för kvinnor, eftersom många kvinnor lider av just järnbrist. Brist på järn leder bland annat till trötthet och att man känner sig hängig.
Här kan du läsa fler spännande artiklar från Matbibeln!
4. Chiafrön innehåller mycket kalcium
De flesta av oss har nog någon gång fått rådet att dricka mjölk för att få starka ben och tänder. Men faktum är att chiafrön innehåller 6 gånger mer kalcium än mjölk.
5. Bättre vätskebalans
Kalium hjälper oss att reglera vatten-syrabalansen och vätskebalansen i kroppen. Många tänker kanske på bananer när de hör att de behöver få i sig kalium, men chiafrön innehåller två gånger mer kalium än bananer.
6. Chiafrön innan träning
Enligt en del forskare verkar chiafrön ge mer ork och styrka under ett träningspass, om man äter dem innan. Detta enligt boken Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs.
Här kan du läsa fler spännande artiklar från Matbibeln!
7. Bättre kondition
Tarahumara-stammen i norra Mexico anses vara världens bästa långdistanslöpare. Chiafrön är basföda för det här folket, enligt boken Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs.
8. Bra mättnadskänsla
När chiafrön blandas med vatten skapas en gelé. Gelén gör att du känner dig mätt längre och gör det lättare att hålla vikten, enligt Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs.
9. Stärka immunförsvaret
När du äter chiafrön får du i dig massor av antioxidanter som är bra för hälsan. Det talas ofta om att man ska äta mycket blåbär eftersom de innehåller så mycket antioxidanter. Men chia innehåller faktiskt mer antioxidanter än blåbär! Antioxidanter sägs vara cancerförebyggander, motverkar hjärt- och kärlsjukdomar och stärker ditt immunsystem.
Här kan du läsa fler spännande artiklar från Matbibeln!