Därför ska du aldrig gräva aldrig i grönsakslandet på hösten

Det finns få saker som är så roligt som att gräva och pyssla i trädgården. På våren och sommaren är det såklart annorlunda med den varma solen och stekande hettan, men frågan är om jag inte föredrar pysslet på höstkanten. Löv ska krattas, olika saker ska bäras in och fåglarna ska få sin mat.

Men finns det en sak som jag har lärt mig att inte göra så är det att gräva i mitt grönsaksland på hösten. Det är nämligen några månader senare, närmare bestämt på vårkvisten, som det visar sig vara ett genidrag.

Här kan du läsa fler trädgårdstips!

Nu när hösten är här är det dags för höstfix i trädgården. Löv, växtrester och annat trädgårdskrafs ligger överallt och någonstans ska det ta vägen. Men jag har lärt mig att inte ta fram spaden, börja gräva och vända på jorden i grönsakslandet. Här är anledningen.

Gräv inte på hösten

Vissa menar att man måste gräva i grönsakslandet på hösten. Ett argument är bland annat att skörderesterna som då vänds ner i jorden förvandlas till mull och gör att den kompakta jorden som legat längre ner får bra struktur inför våren.

När vi gräver på hösten förstör vi däremot strukturen i jorden för alla de varelser som bor där. Vi vänder därmed upp och ner på deras hårda jobb i form av gångar och nätverk under jorden.

Inte miljövänligt att gräva

Dessutom frigörs koldioxid som ligger lagrad i jorden när vi gräver på hösten, någonting som bidrar till växthuseffekten och inte är särskilt miljövänligt. Men faktum är att de små varelserna som jobbar stenhårt för att skapa gånger för syre, vatten och näring kan hjälpa oss på hösten – till och med älska det!

Det kallas att täckodla, någonting som gör att du både sparar tid och energi.
I stället för att gräva ner och vända på jorden finns det i stället mikroorganismer, maskar och andra smådjur som kan göra jobbet åt oss.

Så ska du göra

Hur täckodlar man då? Jo, det är väldigt simpelt. I stället för att börja gräva lägger du bara löv och andra skörderester på jorden och täcker med halm och gräsklipp. Maskarna, mikroorganismerna och alla andra smådjur får därmed någonting extra att jobba med i sin egen värld under marken.

Det gör att deras hårda jobb förlängs och mot våren får du se en fin och väl genomarbetad jord som du kan börja jobba med – utan att du lyft ett finger!

Här nedanför kan du se ett klipp på hur det fungerar.

Täckodling täckodla täckmaterial 10 bra täckmaterial för odling i min trädgård

Här kan du läsa fler trädgårdstips!

Exit mobile version